Vapepa: Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den et­sin­tä­par­tio har­joit­te­li Tai­val­kos­kel­la – näin syntyi Suomen vien­ti­tuot­teek­si­kin mai­nos­tet­tu am­bu­lans­si­vau­nu maas­to-olo­suh­tei­siin

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Mar­jas­ta­mas­sa-kir­joi­tus­kil­pai­lu jatkuu vielä – talteen ha­lu­taan kai­ken­lai­sia mar­jas­tus­muis­to­ja kaiken ikäi­sil­tä

Marjareissujen muistoja halutaan dokumentoida suomalaiseen kulttuuriperintöön. Kuvituskuva
Marjareissujen muistoja halutaan dokumentoida suomalaiseen kulttuuriperintöön. Kuvituskuva
Kuva: Mirko Kovalainen

Millaisia muistoja marjastamisesta on kertynyt? Marjareissujen muistoista ovat Arktiset Aromit ry ja Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto yhdessä järjestäneet Marjastamassa-kirjoituskilpailun. Kilpailu alkoi toukokuun puolivälissä ja se jatkuu 15. elokuuta saakka.

– Keräämme kaikenikäisten ihmisten marjastustarinoita ja -kokemuksia ympäri Suomea. Voit kertoa jostain yksittäisestä marjastusretkestä, joka on jäänyt erityisen hyvin mieleen, tai tyypillisestä marjaretkestäsi tai yleisemmin marjaretkistäsi ja -muistoistasi, kertoo kilpailun koordinaattori Marjut Turtiainen Arktiset Aromit ry:stä.

Kilpailun ohjeet löytyvät verkosta osoitteesta www.arktisetaromit.fi.

Kilpailun tavoitteena on paitsi jakaa marjastuskokemuksia, myös kerätä arvokasta muistitietoa sekä menneiltä vuosikymmeniltä että nykyajassa. Kirjoitusten avulla pystytään analysoimaan, miten marjastuksen merkitys on muuttunut eri sukupolvien välillä ajan kuluessa.

Järjestäjät odottavat kirjoituksia kaiken ikäisiltä marjastajilta, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin. Kirjoittaa voi erityisen hyvin mieleen jääneestä marjastusretkestä tai yleisemmin marjaretkistä ja -muistoista.

Arktiset Aromit ry ja Itä-Suomen yliopisto käyttävät aineistoa marjastukseen liittyvässä viestinnässä sekä tutkimukseen ja suomalaisen kulttuuriperinnön dokumentointiin. Kirjoitukset tullaan arkistoimaan kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon.

Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja. Tämän lisäksi kilpailun raati valitsee kolme parasta tarinaa, joiden kirjoittajat julkistetaan Arktiset Aromit ry:n 30-vuotisjuhlassa vuonna 2023 ja jotka palkitaan tuotepalkinnoilla.

Kilpailun raatiin kuuluvat teatteri-ilmaisun ohjaaja, käsikirjoittaja Ulla Schroderus Suomussalmelta, MMT Kauko Salo Joensuusta, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Markku Pölönen Kontiolahdelta ja MMT Marjut Turtiainen Arktiset Aromit ry:stä.