Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Tilaajille

Maan­puo­lus­tus­nai­set ahkeria kou­lut­tau­tu­jia – pu­das­jär­ve­läis­tä Helyä toi­min­nas­sa kiin­nos­taa mo­ni­puo­li­suus ja uuden op­pi­mi­nen

Hely Forsberg-Moilanen viime syyskuun Arjen turvaa -koulutuksen alku-sammutusharjoituksessa.
Hely Forsberg-Moilanen viime syyskuun Arjen turvaa -koulutuksen alku-sammutusharjoituksessa.
Kuva: Maanpuolustusnaiset

Maanpuolustusnaiset ovat ahkeria kouluttautujia lisätäkseen turvallisuus- ja varautumistaitojaan sekä toimimaan kriisi- ja poikkeusolojen tehtävissä.

Koulutuspolku alkaa maanpuolustusnaisten liiton perusmerkin suorittamisella. Sen jälkeen voi syventää tietoja ja taitoja kolmella eri koulutuspolulla. Syventäviä koulutusmerkkejä on kolme erilaista: toimija, kouluttaja ja johtaja.

Jokainen maanpuolustusnainen voi hankkia MNL (maanpuolustusnaisten liitto) peruskoulutusmerkin suorittamalla kolme kurssia. Ne ovat järjestökoulutus (3 h), jonka järjestää piiri, Arjen turvallisuus -kurssi (16 h) tai vastaava, ja muu henkilökohtaisia turvallisuus- tai varautumistaitoja edistävä kurssi (16 h).

Luokanopettaja Hely Forsberg-Moilanen liittyi maanpuolustusnaisiin vuosi sitten maaliskuussa samalta istumalta, kun Pudasjärven Maanpuolustusnaisten muutaman vuoden uinunut yhdistys herätettiin uudelleen henkiin uusin voimin.

– Kiinnostus maanpuolustusnaisten toimintaan oli ollut jo pidemmän aikaa ja huomatessani paikallisessa Facebook-ryhmässä kyselyä asian tiimoilta innostuin heti. Toki muuttunut maailmantilannekin vaikutti asiaan, hän kertoo.

Maanpuolustusnaisten toiminnassa häntä kiinnostaa monipuolisuus ja uuden oppiminen.

– Monta uutta asiaa on tullut vastaan ja kaikkea en vielä tiedäkään. Avoimin mielin olen lähtenyt mukaan. Toiminnassa on monia eri mahdollisuuksia ja jokaisella on mahdollisuus toimia oman kiinnostuksen mukaan. Omassa yhdistyksessämme olen maaliskuusta -22 lähtien ollut varapuheenjohtaja ja olen myös piirihallituksen jäsen.

Luokanopettajana työskentelevä perheenäiti toteaa halun lisätä tietoja ja taitoja sekä jatkuvan itsensä kehittämisen innostavan osallistumaan kursseihin.

– Osa kursseista toteutuu verkon kautta omassa aikataulussa, mikä mahdollistaa ja innostaa paljon.

Seuraava koulutus on toukokuun lopulla Taivalkoskella Kotka 23 -kotiseutuharjoitus, jossa hän osallistuu etsinnän peruskurssille.

– Elokuussa on protokollakoulutus tiedossa. Verkon kautta on myös muutamia pidempiä kursseja luvassa.

Forsberg-Moilanen on kotoisin Haminasta ja asuu Pudasjärvellä Iijoen varrella.

– Perheeseeni kuuluvat mieheni ja kolme tytärtämme (12-, 14- ja 16-vuotiaat). Harrastan maanpuolustusnaisten toiminnan lisäksi muun muassa MLL:n yhdistystoimintaa (Pudasjärven yhdistyksen pj.), liikuntaa eri muodoin: avantouinti talvisin, melonta kesällä, sekä tytärten harrastuksissa mukana olemista (partio, suunnistus).

Maanpuolustusnaisten liitto toimii jäsentensä aatteellisena ja toiminnallisena yhdyssiteenä.

Sen ydintehtävänä on naisten maanpuolustustahdon, -tiedon ja -taidon sekä henkisen ja fyysisen kunnon vahvistaminen sekä kokonaismaanpuolustuksen edistäminen.

Liitto kouluttaa ja kannustaa naisia valmentautumaan kriisi- ja poikkeusolojen tehtäviin yhteistyössä Maanpuolustuskoulutysyhdistyksen (MPK) kanssa.

Naisille suunnattuihin koulutuksiin voi tutustua koulutuskalenterista kirjautumalla MPK:n sivuille.

Kirjoittaja on Maanpuolustusnaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin tiedottaja.