Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Maa­li­kuun lopulla ro­ko­tus­vuo­ros­sa 70-vuo­tiaat – Yli 80-vuo­tiaat voivat soi­tel­la ro­ko­tu­sai­ko­ja, ell­ei­vät ole saaneet ro­ko­tet­ta

Pudasjärvi
Mikäli yli 80-vuotias ei ole vielä saanut koronarokotetta, voi ottaa yhtetttä Pudasjärven terveyskeskukseen. 70-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten tulee odottaa vielä yhteydenottoa.
Mikäli yli 80-vuotias ei ole vielä saanut koronarokotetta, voi ottaa yhtetttä Pudasjärven terveyskeskukseen. 70-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten tulee odottaa vielä yhteydenottoa.
Kuva: Kaisa Vänskä

Yli 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat voivat nyt varata ajan soittamalla koronarokotusnumeroon. Myös lähiomainen voi varata ajan ikäihmisen puolesta. Toistaiseksi muut rokotusryhmät eivät voi itse varata aikoja, kerrotaan Pudasjärven kaupungin koronatiedotteessa.

Yli 80-vuotiaiden ja heidän kanssaan asuvien omaishoitajien rokotukset ovat Oulunkaarella loppusuoralla. Kaikkia ryhmään kuuluvia ei ole kuitenkaan tavoitettu useista yrityksistä huolimatta, joten Oulunkaaren henkilökunta jatkaa heidän tavoittamistaan. Kaikki yli 80-vuotiaat rokotteen haluavat saavat rokoteajan heti kun he ottavat yhteyttä tai heidät tavoitetaan muuten.

Myös 16-69-vuotiaiden riskiryhmäläisten sekä 75-79-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa rokotukset jatkuvat. Tällä hetkellä henkilökunta soittaa ja tarjoaa aikaa heille.

70-74-vuotiaiden ja samassa taloudessa asuvien omaishoitajien rokotukset alkavat näillä näkymin maaliskuun lopulla. Yli 70-vuotiaiden osalta sairaudet eivät vaikuta rokotusjärjestykseen, vaan vuoro määräytyy pelkästään iän mukaan.

Rokotusvuorossa olevien kannattaa vastata myös itselle tuntemattomiin numeroihin. Jos kuntalainen ei vastaa ensimmäisellä kerralla, henkilökunta yrittää tavoittaa uudestaan.

Koronaan liittyvää työtä tekevät työntekijät sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet ensimmäisen rokotteen ja osa jo vahvistusrokotteenkin.

16-69-vuotiaista riskiryhmäläisistä ensimmäisenä ovat vuorossa henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi elin- tai kantasolusiirto, tietyt syövät, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, kakkostyypin diabetes ja downin oireyhtymä. Sen, kuuluuko henkilö riskiryhmään, arvioi hoitava lääkäri yhdessä Oulunkaaren muun henkilökunnan ja tarvittaessa Oys:n kanssa. Esimerkiksi syöpäpotilaiden rokotukset järjestetään niin, että ne sopivat ajallisesti yhteen mahdollisten syöpähoitojen kanssa.

Lisätietoja riskiryhmään kuuluvista THL:n sivuilla.

Kela ei korvaa rokotusmatkoja, joten Oulunkaaren henkilökunta ei voi valitettavasti kirjoittaa taksilappuja. Rokotuksia järjestetään osassa kuntia myös iltaisin tai lauantaisin, jolloin omaisilla on paremmat mahdollisuudet huolehtia kuljetuksista.

Viimeisen viikon aikana Oulunkaarella annettiin noin 550 rokotusta. Ensimmäisen rokotteen on saanut tällä hetkellä noin 3100 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 430 henkilöä. Alueen kokonaisväkiluku on noin 26 200, kun mukaan lasketaan myös alle 16-vuotiaat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole suunniteltu alle 16-vuotiaiden rokottamista. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä. Rokotteita annetaan koko ajan sitä mukaa, kun niitä Oulunkaarelle saadaan.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta, Facebook-tililtä ja paikallismedioista.

– Toivomme, että kuntalaiset malttaisivat odottaa, että soitamme ja tarjoamme aikaa. Näin varmistetaan, että tällä hetkellä rokotusvuorossa olevien palveleminen sujuu. Tällä hetkellä tosiaan vain yli 80-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa tarvitsee olla itse aktiivisia ja varata rokotusaika, muiden ei tarvitse tehdä mitään, terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa tiedotteessa.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia kevään ja kesän rokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan tuolloin sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

Fakta

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.

Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Tällä hetkellä ajanvarauksia voivat tehdä soittamalla vain yli 80-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa, muille ryhmille henkilökunta toistaiseksi soittaa kotiin ja tarjoaa aikaa.

Pudasjärvi: rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-pe klo 8-9 rokotuspaikka: Pudasjärven terveysasema / neuvola, Juhontie 8