Pohjois-Pohjanmaan liitto järjesti marraskuussa Oulun Tietomaassa maakuntauudistuksen alueellisen esittely- ja keskustelutilaisuuden uuden maakunnan lakisääteisten kehittämistehtävien osalta. Tilaisuus oli avoin kaikille, ja kokosi yhteen reilut sata osallistujaa etenkin Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksessa mukana olevien organisaatioiden sidosryhmistä, kuten kunnista, järjestöistä ja yhdistyksistä.
– Sidosryhmät haluttiin ottaa jo varhaisessa vaiheessa mukaan maakuntauudistuksen valmisteluun sisältöasioiden osalta. Tilaisuudessa heillä oli todellinen mahdollisuus vaikuttaa sisältöön, kertoi maakuntauudistuksen projektipäällikkö Kimmo Hinno.
Maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Samuli Pohjamo muistutti avauksessaan, että uudistus koskee kaikkia ja järjestöjen kautta saadaan suora yhteys kansalaisiin.
– Meillä Pohjois-Pohjanmaalla ihmiset tuntevat alueen vahvuudet ja olosuhteet, ja työtä on paljon, mutta olemme lähteneet liikkeelle hyvin valmistellen asioita avoimesta, sanoi Pohjamo.
Esivalmisteluvaiheen työryhmien puheenjohtajat esittelivät tilannekatsaukset sekä MTK:n, yrittäjien, Suomen metsäkeskuksen ja Oulun kauppakamarin kommenttipuheenvuoroissa kuultiin, mitä uudistukselta odotetaan.
MTK:n Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Tarja Bäckman kertoi, että MTK:ssa seurataan laajalla näkökulmalla uudistusta ja ollaan siitä kiinnostuneita. MTK järjestönä on kannattanut palveluiden keskittämistä maakuntahallintoon.
– Haluamme olla aktiivisesti tässä työssä mukana, sillä se koskettaa asiakaskuntaamme, totesi Bäckman.
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Lauri Mikkonen totesi puheenvuorossaan, että osa uudistukselle asetetuista tavoitteista on jo toteutunut. Maakunnassa arvostetaan yrittäjyyttä ja tämä heijastuu nuoriinkin. Myös Suomen metsäkeskuksen aluejohtaja Arto Sorri vakuutti, että he ovat vahvasti sitoutuneita uudistukseen.
Keskusteluissa nousi esiin varsinkin hyvinvoinnin edistäminen. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen totesi:
– Kun puhutaan hyvinvoinnin edistämisestä laajasti, roolit eivät saa kadota. Kunnissa ollaan paalupaikalla hyvinvoinnin edistämisessä.
Samuli Pohjamo tiivisti lopuksi tilaisuuden annin: meillä oli hieno tilaisuus, hyviä alustuksia, saatiin informaatiota ja hyvä keskustelu lähti käyntiin. Tehdään oma pohjoispohjalainen malli, hän sanoi ja lupasi, että ensi keväänä tavataan samoissa merkeissä.