Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Lisää lä­hi­ener­giaa kar­ja­ti­lal­le – Katolla oleva au­rin­ko­ke­räin tuottaa läm­min­tä käyt­tö­vet­tä jo hel­mi­kuul­la, nyt katolle lai­tet­tiin myös au­rin­pa­nee­lit

Monien pudasjärveläisten navetoiden katoilla tuotetaan sähköä omaan ja muiden käyttöön. Sarakylässä asennetun järjestelmän nimellisteho on 45 kilowattia. Yhteensä paneleita on 110 kappaletta. Sähkön rajusti noussut hinta innosti hankintoihin niin, että laitetoimitukset eivät pysyneet vauhdissa mukana.

Kouva

Ainakin kolmen pudasjärveläisen navetan kattoja on muutettu sähköntuotantoalueiksi tämän kesän aikana, tietää Sarakylän Kouvanjoella Jurmun maatilan isäntä Juhani Jurmu.

Osa perheen 130-päisen lypsykarjatilan noin 150 000 kilowattitunnin vuotuisesta sähkönkulutuksesta alkoi viime viikolla tulla läheltä, omien rakennusten katoilta.

-On tätä suunniteltu jo aiemmin. Silloin kilpailutettiin tarjouksia pienemmästä aurinkopaneelimäärästä, mutta kovin olisi ollut vielä kallista hommaa.

Kevennystä tilan sähkölaskuun on haettu vaihtamalla navetan valaistus toimimaan ledeillä. Se pudotti kulutusta reilut 2000 kilowattia kuukaudessa.

Nyt uusiutuvaa lähisähköä tuottaa kahden rakennuksen katoille asennettu aurinkosähköjärjestelmä. Sen nimellisteho on 45 kilowattia. Yhteensä paneleita on 110 kappaletta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.