SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Lii­ken­ne­käy­tös­tä pois­te­tul­la moot­to­ri­kel­kal­la aja­mi­nen voi tulla kal­liik­si

Moottorikelkkakausi lähestyy erityisesti maan pohjoisosissa.
Moottorikelkkakausi lähestyy erityisesti maan pohjoisosissa.
Kuva: Mari Aho

Moottorikelkkakausi lähestyy erityisesti maan pohjoisosissa. Ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, velvollisuudet tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa, muistutetaan Liikennevakuutuskeskuksesta.. On hyvä tietää, että liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet, korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten kiinni jääminen on yhä todennäköisempää. Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat, sillä vakuuttamattomuusmaksu on maksettava takautuvasti.

Vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa kolminkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lisäksi poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvollaan joutuu onnettomuuteen, kuski ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan.

– Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä, Tuulensuu varoittaa. Liikennevakuutuskeskus korvaa vain syyttömän osapuolen omaisuus- ja henkilövahingot.

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana, että velvollisuudet tulevat hoidetuksi.

Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

– Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa, korvauspäällikkö Tuulensuu vinkkaa.