”Lähin Ruot­siin, äiti” – Ryys­pok­si-siir­to­lai­suus­näy­tel­mä Pu­das­jär­vel­tä val­mis­tuu pu­das­jär­ve­läis­voi­min

Ryyspoksi on musiikkipitoinen draamakomedia Ruotsin-siirtolaisuuden iloista ja tuskista. Purolehdon perheen Siiri-äiti (Kaarina Nevanperä) ja Aarne-isä (Pentti Kuopusjärvi) kamppailevat arjen haasteiden keskellä Pudasjärven maaseudulla suuren muuttoaallon aikaan. Nuorin näyttelijä on Jaakon roolissa Niko Viitala. Etualalla Purolehdon perheen Mirja-tytär (Elina Harju), jonka takana hänen Annu-siskonsa (Helmilotta Tuohimaa). Ruotsiin muutto askarruttaa myös Sirkkaa (Tuulianna Tuohimaa) ja Irmaa (Sari Hukari). Heinäkuussa esitettävän Ryyspoksi-näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut pudasjärveläissyntyinen Alpo Puhakka. Oma tehtävänsä teatteriesityksessä on myös entiseen siniseen loistoonsa kunnostetulla 1960-luvun Fordson Super Majorilla.
Ryyspoksi on musiikkipitoinen draamakomedia Ruotsin-siirtolaisuuden iloista ja tuskista. Purolehdon perheen Siiri-äiti (Kaarina Nevanperä) ja Aarne-isä (Pentti Kuopusjärvi) kamppailevat arjen haasteiden keskellä Pudasjärven maaseudulla suuren muuttoaallon aikaan.
Ryyspoksi on musiikkipitoinen draamakomedia Ruotsin-siirtolaisuuden iloista ja tuskista. Purolehdon perheen Siiri-äiti (Kaarina Nevanperä) ja Aarne-isä (Pentti Kuopusjärvi) kamppailevat arjen haasteiden keskellä Pudasjärven maaseudulla suuren muuttoaallon aikaan.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Parasta on se, kun saa puhua omaa murretta! iloitsevat nuoret näyttelijät Tuulianna Tuohimaa ja Elina Harju Koskenhovin pihamaalla juuri ennen Ryyspoksi-näytelmän harjoituksia.

Vaikka molemmilla neidoilla on kokemusta teatterin tekemisestä, on tänä kesänä meneillään jotain todella ainutlaatuista: Alpo Puhakan käsikirjoittama Pudasjärvelle sijoittuva näytelmä on vakuuttanut näyttelijäkaartin.

Ryyspoksi on musiikkipitoinen draamakomedia Ruotsin-siirtolaisuuden iloista ja tuskista.

– Tätä on todella kiva tehdä, kun tämä on niin erilainen kuin aiemmat esitykset. En ole ennen näytellyt kesäteatterissa tällaista ”vanhan ajan näytelmää”, 18-vuotiaan Sirkan roolissa nähtävä Tuohimaa pohti.

Paitsi se, että oma murre solahtaa repliikkeihin luontevasti, antaa myös aito, eletty paikallinen historia oman sävynsä näytelmään.

Tuohimaa on roolissaan saanut eläytyä nuoren naisen maailmaan 1960-luvun lopulla. Hänen parasta ystäväänsä Irmaa näyttelee Sari Hukari, joka haaveilee Ruotsiin muutosta – pois Pudasjärveltä, jossa joutuisi vain toistamaan samaa kaavaa kuin menneet sukupolvet.

Niin Tuohimaa kuin Harjukin ovat kyllä tienneet, että aikanaan Pudasjärveltä on muutettu Ruotsiin, mutta kovin läheisiä kokemuksia heillä ei asiasta ole.

– Jotain sukulaisia siellä Ruotsissa on. Olen yrittänyt niistä vähän kyselläkin, Tuohimaa miettii.

Mukana näyttelemässä on yksitoista henkeä, ja sen keskiössä on Purolehdon perhe. Aarne-isän roolissa nähdään konkarinäyttelijä Pentti Kuopusjärvi ja Siiri-vaimoaan esittää Kaarina Nevanperä. Perheen tyttärien Mirjan ja Annun rooleissa ovat Elina Harju ja Helmilotta Tuohimaa.

Perheen Tauno-poika on sitten se muuttaja, jonka kirjoittaman kirjeen sanat, ”lähin Ruotsiin”, saavat aikaan voimakkaita tunteita.

Nuorinta näyttelijäpolvea edustaa 11-vuotias Niko Viitala, joka tekee ensimmäisen kesäteatteriroolinsa Ryyspoksissa. Nevanperän teatterileireillä mukana ollut Viitala pitää näyttelemisestä.

– Kaarina minut tänne mukaan houkutteli, Tannilassa asuva reipas poika kertoo iloisena.

Roolihahmoaan Purolehdon perheen naapurinpoikana Viitala kuvailee eräänlaiseksi viikariksi, joka pelottelee tyttöjä puheillaan.

Perheen Tauno-poika on sitten se muuttaja, jonka kirjoittaman kirjeen sanat, ”lähin Ruotsiin”, saavat aikaan voimakkaita tunteita.

Mukana näytelmässä ovat myös Eetu-pappana Alpo Laakkonen, poliisina Kauko Tervonen ja traktorikuskina Markku Tuohimaa. Mitä tahansa traktoria ei Koskenhovin pihalla pöristelläkään, vaan siellä nähdään vuosimallin 1964 Fordson Super Major.

– Sitä on tässä viime vuosien saatossa laitettu kuntoon, Tuohimaa kertoo traktorinsa vierellä.

Pudasjärven kansalaisopiston teatterin tekijät pääsivät juhannuksen jälkeen harjoittelemaan Koskenhoville. Puvustus ja lavastus alkavat olla hyvällä mallilla.

– Vaatteita on kerätty eri puolilta. Vaatteet ovat aitoja, vanhoja asuja vähintään 60-luvulta, kertoo maalaistyylisestä puvustuksesta vastannut Katri Kemppanen.

Heinäkuun alussa edessä on tiukka rutistus, ja harjoituksia on joka päivä. Valmista pitää olla tämän viikon torstaina, kun Ryyspoksi esitetään kutsuvieraille tilaisuudessa, jossa julkistetaan Juha Hagelbergin toimittama 320-sivuinen historiateos Pudasjärven Ruotsin-siirtolaisuuden vaiheista.

Merkittävin osa kirjasta käsittelee 1960-luvulta alkanutta suurta siirtolaisuusaaltoa ja sen vaikutuksia pudasjärveläisiin Ruotsissa ja kotimaassa. Kirjaa varten haastateltiin 120 henkilöä. Osa näistä tarinoista on päätynyt näytelmään.

Näytelmää esitetään tiiviinä kattauksena heinäkuun toisena viikonloppuna. Järjestäjät toivottavat kaikki tervetulleiksi teatteriin ja toivovat, että teatterivieraat varautuvat maksamaan lippunsa mieluiten tasarahalla.

Ja varmasti teatteriin tuleville myös selviää, mitä ryyspoksi tarkoittaa.

 

 

Ryyspoksia esitetään Koskenhovilla perjantaina 7.7. kello 18, lauantaina 8.7. kello 14 ja kello 18 sekä sunnuntaina 9.7. kello 14 ja kello 18. Liput 15 euroa, eläkeläiset, opiskelijat ja alle 12-v. lapset 12 euroa.