Joko luit: Aino ja Aune saivat rin­taan­sa Ko­ti­rin­ta­ma­nais­ten mitalit ar­vok­kaas­ta työstä – näin Pu­das­jär­vel­lä juh­lit­tiin 106-vuo­tias­ta Suomea kii­tol­li­se­na it­se­näi­syy­des­tä

Talous: Ta­lous­ar­vion laa­ti­mi­sen viime met­reil­lä huonoja uutisia Pu­das­jär­ven kau­pun­gil­le – Ou­lun­kaa­ren pur­ka­mi­ses­ta ei tu­le­kaan tuot­to­ja vaan tap­pio­ta: "Tun­nel­ma on jär­kyt­ty­nyt"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ky­syim­me tut­ki­jal­ta, onko he­vos­muu­ra­hai­sia tänä kesänä ta­val­lis­ta enemmän liik­keel­lä talojen pi­hoil­la – "Jos näyt­tää, että pesä on talon ra­ken­teis­sa, se on tu­ho­lais­tor­jun­nan paikka"

Jos hevosmuurahaisten pesää ei mene häiritsemään, niistä on harvoin harmia ihmiselle. Ne ovat kuitenkin Suomen ainoa muurahaislaji joka voi tuhota talon rakenteita pesää rakentaessaan.

Hevosmuurahainen on Suomen isoin muurahaislaji. Kuningatarmuurahainen voi olla jopa noin 15–17 millimetriä pitkä. Kuningattaret ja koiraat ovat siivekkäitä, työläisillä ei ole siipiä. Arkistokuva.
Hevosmuurahainen on Suomen isoin muurahaislaji. Kuningatarmuurahainen voi olla jopa noin 15–17 millimetriä pitkä. Kuningattaret ja koiraat ovat siivekkäitä, työläisillä ei ole siipiä. Arkistokuva.
Kuva: Riskilä Satu

Moni on viime viikkoina havainnut erityisen paljon talon tai mökin pihalle ilmestyneitä isokokoisia muurahaisia. Kivien alle, maaperään, kantoihin tai lahopuihin pesivät hevosmuurahaiset ovat yleensä ihmisille harmittomia. Kuitenkin tehdessään pesän talon rakenteisiin ne voivat vaatia tuholaistorjujan soittamista paikalle.

Muurahaistutkija ja Oulun yliopiston apulaisprofessori ja evoluutiobiologi Heikki Helanterä ei ole pistänyt merkille, että hevosmuurahaisia olisi tänä kesänä mitenkään erityisen paljon liikkeellä.

– Määrä voi toki vaihdella eri vuosina. Muurahaisten pesät ovat vuosikausia samoissa paikoissa. Mutta kuinka isoiksi ne pesät kasvavat ja miten aktiivisia ne ovat, se voi vaihdella. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi lämpimät kelit.

Jos siis hevosmuurahaisia näkee pihallaan nyt erityisen paljon, on paikalliset olosuhteet muurahaisille otolliset ja pesällä näin ollen hyvä vuosi, Helanterä kertoo.

Hevosmuurahaisia elää Helanterän mukaan ihan koko maassa.

Tosin viime viikkojen aikana Etelä-Suomessa parhaillaan työskentelevä Helanterä on sattunut joitain kertoja paikalle muurahaisten parittelulentojen aikaan. Silloin koiraat ja kuningattaret lähtevät pesistään parittelemaan ja perustamaan uusia pesiä.

– Tällöin ne ovat tietysti näkyvillä. Ja kun ne ovat niin isoja ja komeita, niin niihin kiinnittää helposti huomion ulkona liikkuessaan.

Pesän hävittämiseen tarvitaan ammattilaista

Helanterä kuvailee hevosmuurahaisia leppoisiksi, eikä niistä yleensä ihmisille olekaan minkäänlaista harmia. Suomen suurin muurahaislaji on kuitenkin samalla ainoa maan muurahaislajeista, joka voi saada myös tuhoa aikaan.

– Jos niitä alkaa liikkua puurakenteissa talon sisällä, kannattaa selvitellä asiaa tarkemmin. Hevosmuurahaiset voivat nimittäin pesiä talojen rakenteissakin.

Hyönteinen ei varsinaisesti käytä puuta ravinnokseen, mutta etenkin hirsirakennukseen se voi pesää tehdessään aiheuttaa vahinkoa.

– Jos näyttää, että pesä on talon rakenteissa, se on tuholaistorjunnan paikka. Jos se on rakennettu talon rakenteisiin, ei sitä oikein itse saa hävitettyä.

Helanterä lisää kuitenkin, että jos muurahaisia liikkuu pihassa, ei siitä tarvitse vielä huolestua.

– Se ei välttämättä tarkoita, että niillä olisi pesä missään talon sisällä. Ei siis kannatta silloin vielä lähteä tuholaisfirmaa soittamaan paikalle.