Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Iijoki: Tärkeä etappi saa­vu­tet­tu Iijoen vael­lus­ka­la­kan­to­jen el­vyt­tä­mi­ses­sä – "Määrät ovat vielä pieniä, mutta jostain pitää aloit­taa"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Kuu­sa­mos­ta löytyi mök­ki­ran­nas­ta ki­vi­kau­ti­nen hir­ven­pää­kir­ves – Mu­seo­vi­ras­to: "yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä esi­his­to­rial­li­sis­ta löy­döis­tä Suomen alueel­la"

Kuusamo

Kuusamossa tehtiin toukokuussa 2023 erittäin harvinainen arkeologinen löytö, kivestä työstetty hirvenpääkirveen hamaraosa. Kivikauden lopulle noin 4000 vuoden taakse ajoittuva löytö rinnastuu kuuluisiin Huittisten ja Säkkijärven hirvenpäihin, joiden löytymisestä on kulunut aikaa jo reilusti yli sata vuotta. Hirvenpää tulee esille Hämeen linnaan 16. kesäkuuta avautuvaan Metsien kuninkaalliset -näyttelyyn, kertoo Museovirasto tiedotteessaan.

Edellinen vastaava löytö Suomen alueelta on Säkkijärven hirvenpää, joka löytyi 1890-luvulla ja saatiin arkeologisiin vuonna 1907. Vaikka eläinpääkirveitä on löytynyt sen jälkeenkin, ne ovat hyvin harvinaisia löytöjä eivätkä tuoreemmat löydöt ole esteettisesti ja tekniseltä toteutukseltaan nousseet Säkkijärven ja Huittisten hirvien tasolle – ennen kuin nyt.

– Vaikka arkeologisia löytöjä onkin vaikea panna merkittävyysjärjestykseen, tämä on ilman muuta yksi huomattavimmista esinelöydöistä tällä vuosituhannella, hehkuttaa amanuenssi Sami Raninen Museovirastosta tiedotteen mukaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.