Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kova syys­myrs­ky ran­tau­tuu Suomeen kes­ki­viik­ko­na, Poh­jois-Poh­jan­maa vält­ty­nee ko­vim­mil­ta tuu­lil­ta – Pe­rä­me­ren poh­jois­osiin va­roi­tus ma­ta­las­ta me­ri­ve­des­tä

Syysmyrsky iskee Suomeen keskiviikosta alkaen. Oulun odotetaan säästyvän pahimmilta tuulenpuuskilta.
Syysmyrsky iskee Suomeen keskiviikosta alkaen. Oulun odotetaan säästyvän pahimmilta tuulenpuuskilta.
Kuva: Jukka Leinonen

Suomeen rantautuu keskiviikon aikana ajankohtaan nähden voimakas syysmyrsky. Myrskytuulet ja rajut sateet liittyvät syvään ja voimakkaaseen matalapaineeseen, joka vyöryy Suomen yli keskiviikon ja torstain aikana.

Päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että tuulet iskevät voimakkaimmin Selkämerelle ja Suomen eteläosiin. Esimerkiksi Ahvenanmaalle on annettu varoitus hyvin vaarallisesta tuulesta maa-alueille. Lisäksi Selkämeren eteläosaan on annettu varoitus hyvin vaarallisesta aallokosta.

Siiskonen kertoo, että toteutuessaan maan eteläosiin ennustetut tuulet olisivat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakkaita. Ennusteen mukaan pohjoistuuli voi kovimmillaan puhaltaa puuskissa maa-alueilla jopa 25 metriä sekunnissa Ahvenanmaan alueella. Muualla eteläisen Suomen maa-alueilla tuuli voi puhaltaa puuskissa 20 metriä sekunnissa.

– Myrskytuulet ovat yleensä sitä voimakkaampia, mitä lähempänä talvea ollaan, Siiskonen kuvailee.

Siiskosen mukaan Pohjois-Pohjanmaa ja Oulun seutu välttyvät todennäköisesti kovimmilta myrskytuulilta.

– Alueelle on kyllä tulossa kovaa tuulta ja runsaasti sadetta, Siiskonen toteaa.

Sateet alkavat Oulun seudulla keskiviikkoiltaan mennessä.

Siiskonen kertoo, että 12 tunnin aikana vettä voi tulla jopa 30-40 millimetriä. Kertymä ei ole Siiskosen mukaan ajankohtaan nähden poikkeuksellinen, vaikka runsaasta sateesta onkin kyse.

– Sademäärä kasvaa sitä suuremmaksi, mitä etelämmäksi Pohjois-Pohjanmaalla mennään, Siiskonen sanoo.

Tuulet voivat voimistua myrskylukemiin myös Perämeren pohjoisosassa. Merelle on annettu tuulivaroitus 21 metriä sekunnissa puhaltavasta tuulesta. Myös Pohjois-Pohjanmaan maa-alueilla varoitetaan mahdollisesti vaarallisesta tuulesta, sillä tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Torstaiksi Perämeren pohjoisosiin on annettu varoitus matalasta merivedestä. Varoitus johtuu Siiskosen mukaan siitä, että tuuli puhaltaa keskiviikon ja torstain aikana pohjoisesta.

Vaikka kovimmat tuulet eivät näillä näkymin rantaudukaan Pohjois-Pohjanmaalle, kehottaa Siiskonen silti seuraamaan säävaroituksia ja varautumaan säähän tarpeen mukaan.

Syysmyrskyn odotetaan laantuvan torstaina.

– Tuulet näyttävät heikkenevän, mitä pidemmälle torstaipäivään mennään, Siiskonen summaa.