Koronaepidemia: Mas­ki­suo­si­tus lie­ven­tyi Pu­das­jär­vel­lä – Viime päivinä useita mah­dol­li­sia ko­ro­na-al­tis­tu­mi­sia

Tuulivoima: Pu­das­jär­vel­le useita tuu­li­voi­ma­tu­lok­kai­ta – ­Tol­pan­vaa­ran puisto myö­häs­ty­mäs­sä vuo­del­la

Kou­lu­mat­ka­tuen ehdot muut­tu­vat – hae tukea ajoissa

Pudasjärvi
Opiskelijat voivat hakea tukea matkoihinta koulun ja kodin välille.
Opiskelijat voivat hakea tukea matkoihinta koulun ja kodin välille.
Kuva: Toivo Kiminki

Koulumatkatuen ehdot muuttuvat elokuun alusta. Koulumatkatukea kannattaa hakea hyvissä ajoin, jotta sen voi saada kaikille tarvitsemilleen kuukausille, muistuttaa Kela tiedotteessaan..

Elokuun alusta alkaen alkaen opiskelija voi saada koulumatkatukea, jos hän kulkee tukeen oikeuttavan koulumatkan vähintään 10 päivänä kalenterikuukaudessa. Tuki on täysimääräinen, jos matkapäiviä on kalenterikuukauden aikana 15 tai enemmän. Jos matkapäiviä on 10–14, koulumatkatuen määrä on puolet täysimääräisestä tuesta.

Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu voi saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan. Muilla kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla matkan täytyy olla vähintään 10 kilometriä, jotta koulumatkatukea voi saada.

si

Koulumatkatukea kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä Kela voi myöntää koulumatkatuen aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jätä täytetty koulumatkatukihakemus (KM1) omaan oppilaitokseesi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot.

Kela postittaa sinulle myöhemmin kirjallisen päätöksen hakemukseesi. Näet päätöksen ja koulumatkatukesi tiedot OmaKelasta.

Jos käytät Waltti-liikennettä tai kuljet Matkahuollon linja-autolla, tarvitset ostotodistuksen, jotta voit ostaa koulumatkatuetun lipun. Saat ostotodistuksen oppilaitoksestasi.

Jos kuljet koulumatkasi oppilaitoksen järjestämällä tai maksamalla koulukuljetuksella, Kela maksaa koulumatkatuen koulukuljetuksen järjestäjälle. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat poikkeuksellisesti koulukuljetusta. Saat lisätietoja koulukuljetuksesta oppilaitoksestasi.

Jos kuljet muulla julkisen liikenteen liikennevälineellä esimerkiksi pääkaupunkiseudun HSL-alueella, osta koulumatkallesi matkalippu itse. Kela maksaa koulumatkatuen kuukausittain pankkitilillesi.

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada koulumatkatukea oman auton käyttöön tai muuhun itse järjestettyyn kulkutapaan.

Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10−100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetulla vähimmäiskilometrimäärä on kuitenkin 7 kilometriä.

Koulumatkatuen määrässä huomioidaan aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa.