Vuoden Yrittäjä: Kon­tio­tuo­te Pu­das­jär­ven vuoden yrit­tä­jä – Teh­taan­joh­ta­ja Mikko Suon­taus­ta: "Pal­kin­to on omis­tet­tu hyville ja osaa­vil­le työn­te­ki­jöil­le"

Mainos: Black Friday -tarjouksena Iijokiseutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kööki valmis, kynnys matala – tuo­te­ke­hi­tys­keit­tiön neljä tuo­tan­to­ti­laa pal­ve­le­vat eri­lai­sis­sa tar­peis­sa

Sonja Kinnunen (vasemmalla) esitteli Köökiä avajaisissa tiistaina.
Sonja Kinnunen (vasemmalla) esitteli Köökiä avajaisissa tiistaina.
Kuva: Toivo Kiminki

Hankkeen voimin käynnistelty Kööki on saatu siihen kuntoon, että sen tiloissa Rimmillä voidaan nyt aloittaa pienimuotoinen tuotekehittely tai vaikka tuotteiden valmistaminen.

Kööki on osa Unelmatehtaan toimintaa. Tavoitteena on nostaa paikallisten tuotteiden jalostusastetta ja parantaa niiden saatavuutta. Myös paikallisten tuotteiden lisääntyvä käyttö julkisessa ruokahuollossa on yksi Köökin toiminnan tavoitteista.

Köökissä on neljä erillistä tuotantotilaa, joihin voi tuoda vaikkapa multaisia perunoita tai juureksia puhdistettavaksi ja edelleen jalostettavaksi.

Tiloja eilisissä avajaisissa esitellyt Sonja Kinnunen oli kesällä päättyneessä hankkeessa kehittämässä Köökin toimintaa. Hän on pääosin tyytyväinen sekä tiloihin että kalustukseen.

Uutena laitteena on käytössä paikallisen Koillispajan valmistama seulontapöytä, hän kertoi. Se sopii hyvin pienimuotoiseen hyötykasvien seulontaan. Myös hyötykasvikuivuri Pikkuköökistä löytyy.

Pikkuköökin tiloja voi käyttää vaikkapa juhlien valmisteluun. Sellaisessa käytössä ei välttämättä tarvita edes hygieniapassia. Laitteita löytyy isompaankin leipomukseen tai keittämiseen, Kinnunen esitteli.

Isokööki sopii sitten suuremman luokan käyttöön, siellä voi kehittää ja valmistaa monenlaita syötävää ja myytävää, myös luonnonkosmetiikka- tai hyvinvointituotteita.

Tilojen vuokrat on tarkoituksella pidetty alhaisina ainakin alkuvaiheessa. Vastaavanlaisia, matalan kynnyksen kokeilu- tai valmistustiloja ei löydy lähiseudulta.

Myös tilojen varaaminen on tehty mahdollisimman helpoksi, se hoituu netissä. Laitteisiin löytyy hyvät käyttöohjeet ja tarvittaessa lisäapuja Unelmatehtaan puolelta, Kinnunen vakuutti.

Muutamat avajaisissa olleet tuottajat arvelivat ongelmaksi sen, että liha pitää Köökiin tuoda valmiiksi leikattuna tai jauhettuna. Lämpötilavaatimukset sen estävät, mutta ratkaisu siihenkin ongelmaan on haussa, Sonja Kinnunen uskoi.