Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolme hen­ki­löä otettu kiinni Pu­das­jär­ven mur­ha­epäi­lyyn liit­tyen – sie­pat­tu­na ollut, Luu­la­jas­ta löy­det­ty nainen on hen­ki­ri­kok­sen uhrin puoliso

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Kuva Petäjäkankaantiellä palaneen talon pihalta perjantaina päivällä. Pelastuslaitos sammutti omakotitalon tulipaloa Petäjäkankaantiellä Pudasjärvellä torstaiaamuna. Poliisi tiedotti torstaina iltapäivällä, että talon lähistöltä löydettiin kuollut mies.
Keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Kuva Petäjäkankaantiellä palaneen talon pihalta perjantaina päivällä.
Keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Kuva Petäjäkankaantiellä palaneen talon pihalta perjantaina päivällä.
Kuva: Toivo Kiminki

Poliisi on ottanut kiinni kolme henkilöä liittyen Pudasjärvellä eilen paljastuneeseen henkirikokseen. 

Kaksi tapahtumaan liittyvää henkilöä otettiin eilen aamulla kiinni Kiimingistä. Poliisin etsimän Kia Ceed -henkilöauton kuljettajaksi epäilty henkilö taas otettiin kiinni Luulajasta Ruotsin puolelta perjantaina aamuyöllä. Poliisi pyysi ajoneuvosta eilen havaintoja ja ilmoitti samalla, että sitä kuljettaa aseistautunut ja vaarallinen henkilö.

Samalla poliisi löysi naisen, jonka epäillään otetun mukaan palopaikalta vastoin tämän tahtoa. 

– Ensitietojen mukaan siepattu nainen löytyi fyysisesti vahingoittumattomana. Epäillyn otti kiinni Ruotsin poliisi, ja kiinniotto sujui rauhallisesti, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Keskusrikospoliisista.

Nurmenniemi kertoo, että tekijöiden jäljille päästiin poliisin omien tutkimusten kautta. Kumpikaan kiinniotto ei aiheuttanut vaaraa sivullisille.

Epäilty henkirikos paljastui eilen aamulla Pudasjärven Petäjäkankaantiellä syttyneen tulipalon yhteydessä. Omakotitalo paloi pahoin ja tien vierestä talon lähettyviltä löydettiin kuollut mies. Menehtynyt mies on syntynyt vuonna 1960.

Nurmenniemen mukaan oletus on, että uhri on talon asukas. 

Tapahtunutta tutkitaan tässä vaiheessa ainakin murhana, törkeänä ryöstönä ja törkeänä vapaudenriistona ja tuhotyönä. Nimikkeet ovat tällä hetkellä kaikkien kolmen osalta samat, mutta Nurmenniemen mukaan ne täsmentyvät vielä tutkinnan aikana.

Nurmenniemi kertoo, että siepattu ja Luulajasta löydetty nainen on henkirikoksen uhrin puoliso. 

Tutkinnanjohtajan mukaan kiinniotettuna on tällä hetkellä kaksi miestä ja yksi nainen. 

– Ei ole tiedossa, että heillä olisi kytköksiä uhriin tai hänen puolisoonsa, Nurmenniemi toteaa. 

Heidän kaikkien epäillään olleen paikalla Pudasjärvellä tapahtumien aikana. Nurmenniemen mukaan ei ole tiedossa, että tapahtumiin liittyisi järjestäytynyttä rikollisuutta.

Henkirikoksen motiivi ei ole tiedossa. Voiko kyseessä olla epäonnistunut asuntomurto?

– En lähde sitä spekuloimaan, Nurmenniemi toteaa. 

Kalevan tietojen mukaan pakomatkalla käytössä ollut ajoneuvo on anastettu. Nurmenniemi ei ota kantaa asiaan. 

Iijokiseudun tietojen mukaan auto oli surmatun miehen.

Vastuu tutkinnasta on siirtynyt tänään aamulla Keskusrikospoliisille, joka tekee tutkintaa Oulun poliisilaitoksen kanssa. Nurmenniemi kertoo, että tutkinta siirtyi Keskusrikospoliisille tapauksen poikkeuksellisuuden ja kansainvälisen kytköksen vuoksi, koska yksi epäilliystä otettiin kiinni Ruotsista. 

Poliisi kaipaa edelleen havaintoja punaisen Kia Ceed -henkilöauton liikkeistä. Auton rekisterinumero on GIM-639. Vihjeet autosta ja muista mahdollisista vihjeistä rikoksiin liittyen pyydetään osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi.