VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ten yläraja nousee Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­vel­lä sal­li­taan maa­nan­tais­ta lähtien enim­mil­lään 20 hen­ki­lön ko­koon­tu­mi­set

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää kokoontumisrajoituksia Pohjois-Pohjanmaan alueella. Sallittu osallistujamäärä nousee ensin 20 henkilöön ja sitten 50 henkilöön.

Koronatestaus. Limingantullin koronanäytteenotto on auki viikonloppuisinkin. koronatesti, koronavirus
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pudasjärvellä ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla 20 henkilön kokoontumiset on sallittu maanantaista 10.5. alkaen ja 50 henkilön kokoontumiset on sallittu 24.–31.5. Vielä tämän viikon ajan rajoitus on 10 henkilöä.

Rajoitukset koskevat Pohjois-Pohjanmaalla lukuun ottamatta Oulua. Oulu pitää edelleen voimassa 10 henkilön kokoontumisrajoituksen yleisötilaisuuksille, vaikka muualla Pohjois-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitusten yläraja nousee.

Kireämmän rajoituksen taustalla on kaupungin linjaus. Kireämmät rajoitukset ovat voimassa 16. toukokuuta saakka.

Oulussa on todettiin torstaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista on peräisin tuntemattomasta lähteestä.

Kaikkiaan torstaihin mennessä Oulussa on todettu 18 koronatartuntaa ja Oulu on yhä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on kaupungissa viimeisen 14 vuorokauden ajalta 49 tapausta 100 000:aa asukasta kohden.

Tällä viikolla karanteeniin on asetettu kaikkiaan 76 oululaista. Torstaina karanteeniin asetettiin 14 ihmistä.

Torstaina ei tullut tietoon uusia joukkoaltistumisia tai altistumisen mahdollisuuksia. Tällä viikolla joukkoaltistumisia on ollut kaikkiaan kaksi.

Sairaalahoidossa oli torstaina 16 koronapotilasta Oulun kaupunginsairaalassa. OYSissa koronapotilaita on 11.

Kokoontumisrajoitukset Pohjois-Pohjanmaalla

Aluehallintoviraston päätöksellä Pohjois-Pohjanmaalla sallitaan 20 henkilön kokoontumiset kahden viikon ajan 10.5.–23.5.2021 ja 50 henkilön kokoontumiset yhden viikon ajan 24.5.–31.5.2021.

Kaikissa yleisötilaisuuksissa on edelleen noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hygienia- ja turvaväliohjetta.

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla alueellisesti rajatuissa tiloissa voidaan kuitenkin järjestää yli 20 henkilön (10.5.–23.5.2021) tai yli 50 henkilön (24.5.–31.5.2021) yleisötilaisuus tai yleinen kokous edellyttäen, että:

1. tiloissa on käytettävissä useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita, joiden kaikkien välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke,

2. tilaisuuteen osallistuva yleisö voidaan sijoittaa omille istumapaikoille tai omille alueille enintään erillisiin katsomolohkoihin tai yleisölle tarkoitettuihin alueisiin, joihin jokaiseen on oltava omat kulkureitit, palvelut (kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat) sekä tapahtumahenkilökunta ja

3. yleisön turvallisuus voidaan kussakin katsomolohkossa varmistaa noudattamalla edellä mainittua opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta.

Lohkojen enimmäiskoot ovat 20 henkilöä (10.5.–23.5.2021) ja 50 henkilöä (24.5.–31.5.2021).

Kaikkien edellä mainittujen ehtojen pitää täyttyä, jotta yli 20 tai 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi kokoontumisrajoitusta uudelleen, jos alueellinen epidemiologinen kokonaistilanne muuttuu odottamattomalla tavalla.