Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Kir­jas­ton kautta lu­mi­ken­käi­le­mään – näin um­pi­han­gen konkari arvioi liu­ku­lu­mi­ken­kien toi­mi­vuut­ta

Pahnaamista tämä on, tuumi Kauko Kuukasjärvi liukulumikenkiä kokeillessaan. Siteiden remmien kiristäminen käy vaikka kintaat kädessä.
Pahnaamista tämä on, tuumi Kauko Kuukasjärvi liukulumikenkiä kokeillessaan.
Pahnaamista tämä on, tuumi Kauko Kuukasjärvi liukulumikenkiä kokeillessaan.
Kuva: Toivo Kiminki

Reilut 70 vuotta umpihankea suksilla koulussa, metsätöissä ja muutaman viime vuosikymmenen ihan kuntoillakseen kolunnut sarakyläläinen Kauko Kuukasjärvi suostui kokeilemaan Pudasjärven kirjastosta lainattuja liukulumikenkiä.

Sellaiset, monien muiden liikuntavälineiden lailla, saa lainaan kahdeksi viikoksi. Kysyntää on ollut, kirjastosta kerrottiin.

Kirjastosta välineet saa liukulumikenkinä. Niitä näyttää olevan myynnissä myös leveinä erä- tai metsäsuksina. Ainakin leveät ne ovatkin, ladulla ei niillä sen vuoksi pääse kuten selvästi kapeammilla ”oikeilla ” metsäsuksilla.

Lainatut OAC Wap-merkkiset liukulumikengät ovat 125 cm pitkät. Leveyttä on 12,5-14 senttiä kapeimmillaan ne ovat keskeltä. Pohjissa on pitokarvoitus, pito huomattiin hyväksi.

Hiihtämiseen ei Kuukasjärvi OAC:ja kelpuuttanut, luisto ei ollut kaksinen ainakaan pakkaslumella. Kun pohjat ovat tasaiset, jää sivuttaispito kehnonlaiseksi jos kovalla pohjalla aikoo mennä.

OAC EA-siteet kuuluvat tietenkin lainattavaan pakettiin. Ne olisivat käyttökelpoiset myös metsäsuksiin.

Siteissä on säätövaraa kaikenkokoisille kengille. Pituussäätö on paras tehdä sisällä, kylmässä se on hankalaa. Mutta siteiden remmien säätö onnistuu vaikka kintaat kädessä, kokeilija huomasi.

Alkutalven puolimetrisessä lumessa oli liukulumikengillä meno pahnaamista. Ilman sauvoja, sellaisetkin lainaan saa, Kuukasjärvi arveli ikämiehellä tulevan vaikeuksia jo pystyssä pysymisessä.

Mutta kovalla lumella näillä voisi olla mukavakin kävellä, ainakin sakeissa pusikoissa ja ojitusalueilla. Mutta sauvat pitäisin mukana, hän mietti.

Ne sauvat muuten ovat säädettävää mallia, säätövaraa on 105- 155 senttimetrin välillä. Sommat eivät pehmeällä lumella paljon auta, halkaisija kun on vain 10 senttimetriä.