Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­den­til­tä kun­nia­mer­kit kah­dek­sal­le pu­das­jär­ve­läi­sel­le ja vii­del­le tai­val­kos­ke­lai­sel­le it­se­näi­syys­päi­vä­nä

Varhaiskasvatus: Uusi Puis­to­lan päi­vä­ko­ti avasi ovensa Ku­re­nal­la – Syitä Pu­das­jär­ven päi­vä­hoi­don tarpeen kas­vul­le on useita

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kii­tos­juh­la kokosi rau­han­yh­dis­tyk­sen toi­mi­ta­lon täyteen – juhlan aiheena re­mon­tin ja his­to­ria­kir­jan val­mis­tu­mi­nen

Pitäjän kaikkien kuuden rauhanyhdistyksen edustajien puolesta historiatyöryhmää kiitteli Iivari Jurmu. Ylin kuva: Toimitalon sali täyttyi, kun paikalla oli noin 450 kiitosjuhlaan osallistunutta. Erkki Pirin toimittaman kirjan myynti alkoi vilkkaana heti juhlan päätyttyä. Rauhanyhdistyksellä oli sunnuntaina juhlaliputuksen paikka, kun toimitalon kunnostus oli valmis ja uusi historiateos julkistettiin.
Pitäjän kaikkien kuuden rauhanyhdistyksen edustajien puolesta historiatyöryhmää kiitteli Iivari Jurmu.
Pitäjän kaikkien kuuden rauhanyhdistyksen edustajien puolesta historiatyöryhmää kiitteli Iivari Jurmu.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven rauhanyhdistyksen toimitaloon saapui viime sunnuntaina 450 juhlijaa. Paikalla juhlittiin sekä toimitalon kunnostuksen valmistumista että juuri valmistunutta kirjaa lestadiolaisen herätysliikkeen vaiheista pitäjässä.

Keväällä aloitettu remontti oli vuonna 1976 valmistuneeseen taloon jo toinen. Tällä kertaa ei tehty lisää tilaa, vaan varmisteltiin talon kunnossa pysymistä perustuksista vesikattoon.

Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Jaakkola kertoi johtokunnan tavoitteena olleen, että uusitutkin tilat säilyvät mahdollisimman tarkoituksenmukaisina päätarkoitukseensa, seurojen pitoon.

Muutostyön suunnitellut ranualainen arkkitehti Jari Hintsala kertoi talon olevan aikansa, 1970-luvun arkkitehtuurista vaikutteita saanut rakennus. Hän sanoi toimeksiantonaan olleen tuoda uutta, raikasta ilmettä ja elävöitystä sekä ulko- että sisäpuolelle.

– On hyvää ja huolellista talonpitoa huolehtia niin perustuksista kuin vesikatosta. Rakennus on palvellut hyvin ja nytkin näkee, että täällä on tehty töitä innokkaasti ja täydestä sydämestä.

Hintsala muistutti profeetta Jeremiaan sanoin olevan elämän merkki kun rakennetaan ja istutetaan. Tärkeitä eivät ole vain fyysiset puitteet, vaan se, mitä talon suojissa saadaan tehdä, saarnata viestiä myös tuleville sukupolville, hän korosti.

SRK:n terveiset tuoneet Markku Seppänen ja Viljo Juntunen näkivät tilaisuudessa elävän seurakunnan merkit, kun toimitiloja uudistetaan ja historiakirja julkaistaan.

Pudasjärven kylän rauhanyhdistyksen omaa toimitaloa suunniteltiin sen historiasta kertoneen Erkki Pirin mukaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1932, silloin Poroputaan talon peräkamarissa, nykyisen koulukeskuksen paikalla.

– Nyt siitä rakennuksesta ei ole kiveäkään jäljellä, mutta siinä toimi aikoinaan myös keskikoulu. Sitä kutsuttiin myös Poroputaan punaiseksi yhteislyseoksi.

Rauhanyhdistys neuvotteli myös Koskenhovin, Nyynäjän talon ja Lakarin koulun hankkimisesta tiloikseen, mutta yhteisymmärrykseen ei päästy, Piri jatkoi.

– Vuoden 1934 pohjakassakin oli ehtinyt huveta, kun sitten tosi toimeen päästiin. Tukkeja kerättiin pitäjältä, Martti Vuokilan sahalla ne sirkkelöitiin. Niitä lautoja näemme nytkin seurasalin katossa.

Piri muisteli vuoden 1976 rakennusaikoina pitäneen järjestää työmaalle vartiointia, talkoilla muurattua seinää seinää kun oli yön pimeinä tunteina ilkivaltaisesti purettu.

Talkoita tarvittiin nytkin, kertoi Jukka Jaakkola. Väkeä oli riittävästi niin työmaalla kuin muonituksessa. Yhdistyksessä on hänen mukaansa paljon rakennusalan ammattilaisia, joten talkoiden osuus urakasta uskallettiin tehtäväksi ottaa.

– Myös työmaan muonitus hoitui talkoilla. Kaikki on sujunut hyvin, yhteistyö kaupungin teknisen toimen ja seurakunnan kanssa on ollut välitöntä ja joustavaa.

Etukäteen hankaliksi ja välttämättä ulkopuolisen urakoitsijan työksi suunnitelluista asbestipurkutöistä vältyttiin kokonaan. Seurasalin vanha lattiapäällyste voitiinkin laatoittaa uudenlaisella materiaalilla, Jaakkola kertoi.

Aikataulussa pysyttiin hyvin. Ensimmäiset seurat uusituissa tiloissa voitiin pitää lokakuun toisena sunnuntaina. Sekä remontti että historiakirja ovat vaatineet paljon vaivannäköä, mutta suuri työ ei ole mennyt hukkaan, Jukka Jaakkola salintäyteistä juhlaväkeä kiitellessään.