Vuoden Yrittäjä: Kon­tio­tuo­te Pu­das­jär­ven vuoden yrit­tä­jä – Teh­taan­joh­ta­ja Mikko Suon­taus­ta: "Pal­kin­to on omis­tet­tu hyville ja osaa­vil­le työn­te­ki­jöil­le"

Mainos: Black Friday -tarjouksena Iijokiseutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kolumni

Kes­ki­ke­sän tärkein juhla, ju­han­nus: "Kes­ki­ke­sän juhla on suo­ma­lai­sil­le tärkeä. Kesä on veh­reim­mil­lään pitkän talven ja kevään jäl­keen"

Pudasjärvi

Johan se ensi kuun jälkeen on jo lähes syksy, illat pimenee, eikä ole pitkä aika ensilumeen. Koillismaalais-pudasjärveläinen suhtautuminen elämään korostaa realiteetteja ja muistuttaa, että onnen aika on katoavaista.

-
Kuva: Janne Körkkö

Nyt on kuitenkin aika nauttia keskikesästä, lämmöstä ja mahdollisesti auringosta.

Keskikesän juhla on suomalaisille tärkeä. Kesä on vehreimmillään pitkän talven ja kevään jälkeen. Juhannus on taitekohta, jonka jälkeen vuosi kääntyy toiselle puoliskolleen eli kohti uutta talvea ja pimeyttä.

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen eli vuoden pisimmän päivän tienoilla. Suomessa juhannus oli aiemmin aina 24. kesäkuuta, mutta vuodesta 1955 lähtien juhannuspäivä on sijoittunut kesäkuun 20.–26. päivien väliselle lauantaille. Naapurimaista Virossa ja Norjassa juhannusta vietetään edelleen 24. päivä.

Juhannuksena vietetään myös Suomen lipun juhlaa. Se on virallisista liputuspäivistä ainoa, jolloin lippu saa olla salossa yön yli.

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden valoisimpana päivänä eli kesäpäivänseisauksen aikaan, josta katolinen kirkko siirsi juhlan vieton kesäkuun 24. päivään eli vietettäväksi puolta vuotta ennen joulua.

Alunperin keskikesän juhlaa vietettiin Suomessa Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi.

Meluaminen ja juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon. Niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Pahoja henkiä on karkotettu myös juhannuskokkoja polttamalla.

Muistutettakoon, että juopuminen ei nykypäivänä liene enää edellytys hyvälle sadolle.

Nyt on aika toivottaakin kaikille lukijoillemme oikein hyvää juhannusta. Netissä Iijokiseutu kertoo uusimpia uutisia kuitenkin myös juhannuksen aikana.

Risto Pikkupeura