Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ke­sä­yrit­tä­jyys on vaih­to­eh­to pe­rin­tei­sel­le ke­sä­työl­le – tur­val­li­nen tu­tus­tu­mi­nen yrit­tä­mi­sen maail­maan

4H-yrittäjänä on turvallista harjoitella yritystoimintaa. 4H-yrittäjä Noomi Ervasti leipoo kesäkahvilansa tarjottavat itse.
4H-yrittäjänä on turvallista harjoitella yritystoimintaa. 4H-yrittäjä Noomi Ervasti leipoo kesäkahvilansa tarjottavat itse.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Tänä vuonna Pudasjärven kesää piristävät myös useamman nuoren yrittäjän kesäyritykset. Kaupunki tukee nuorten yrittäjyyttä 350 kesätukirahalla, joka maksetaan kahdessa erässä.

Nuoret yrittäjät ovat keväällä käyneet 4H:n järjestämän yrityskurssin, jossa on perehdytty yrittäjyysasioihin. Kurssilla on tehty liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmia sekä opeteltu kirjanpitoa ja markkinointia.

Pudasjärvellä kurssille osallistui viisi nuorta, joista kaksi on jo aloittanut yrittäjinä: toinen kahvilan pitämisen ja toinen kotipalveluyrittäjänä.

– 4H-yritys on tarkoitettu 13–28-vuotiaille. Liikevaihtoa yrityksellä saa olla korkeintaan 7 000 euroa, sen jälkeen verotusvaatimukset muuttuvat, Pudasjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Salonpää kertoo.

4H-yrityksensä avulla nuori yrittäjä saa ansaita 0-veroprosentilla 10 000 euroon saakka. Kirjanpito täytyy kuitenkin tehdä ja ilmoittaa verottajalle tulot ja menot.

– Tämä on pehmyt ja riskitön aloitus yrittäjyyteen, Salonpää painottaa.

Kesäyritystä on mahdollista jatkaa myös muuna aikana rajojen puitteissa. Jos liikevaihto kasvaa, edessä on siirtyminen ”tavalliseksi yrittäjäksi”:

– Osa on voinut aloittaa 4H-yrittäjänä ja siirtyä myöhemmin yrittäjäksi.