Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Iijoki: Tärkeä etappi saa­vu­tet­tu Iijoen vael­lus­ka­la­kan­to­jen el­vyt­tä­mi­ses­sä – "Määrät ovat vielä pieniä, mutta jostain pitää aloit­taa"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ke­sä­no­peuk­siin siir­ty­mi­nen alkaa Poh­jois-Poh­jan­maal­la 19. huh­ti­kuu­ta – tiel­lä­liik­ku­jien tulee kui­ten­kin ottaa huo­mioon sää

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa aloitetaan kesänopeusrajoituksiin siirtyminen 19. huhtikuuta. Kesänopeudet ovat voimassa koko maassa viimeistään huhtikuun lopussa.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa aloitetaan kesänopeusrajoituksiin siirtyminen 19. huhtikuuta. Kesänopeudet ovat voimassa koko maassa viimeistään huhtikuun lopussa.
Kuva: Vesa Joensuu

Maanteillä siirrytään porrastetusti kesänopeuksiin pääsiäisen jälkeen. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan keskiviikkona 19. huhtikuuta.

– Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin, Väylävirasto muistuttaa tiedotteessaan.

Ely-keskukset päättävät muutosten tarkemmasta ajankohdasta paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Koko maassa on määrä palata kesäkauden rajoituksiin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Päällystevauriot voivat joissain määrin hidastaa kesänopeuksiin palaamista. Talven vaihtelevat säät ovat saattaneet aiheuttaa laajasti päällysteiden reikiintymistä ja muita vaurioita.

– Siksi on hyvä varautua aiempia vuosia suurempaan määrään tieosuuksia, joilla normaalit nopeusrajoitukset eli kesänopeudet voidaan palauttaa vasta uudelleenpäällystyksen tai muiden korjaustoimenpiteiden jälkeen, Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman kertoo tiedotteessa.

Kesänopeuksiin siirtymisestä huolimatta turvallinen ajaminen usein alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi, esimerkiksi aamuaikaan, jolloin tiet ovat liukkaampia. Väylävirasto muistuttaa myös rauhallisempi ajotyyli säästävän polttoainetta ja että asenteella on merkittävä vaikutus liikenneturvallisuudelle.

– Kevät tuo tien päälle taas paljon erilaisia kulkijoita. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat pitää huomioida jättämällä heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit muihin tielläliikkujiin ovat erittäin tärkeitä, Österman sanoo.

Kesärenkaiden vaihtoa suositellaan pohtimaan oman ajoympäristön mukaan: talvisilla teillä ajavien ei kannata pitää turhaa kiirettä. Monilla talvirenkaina on nastarenkaat, joita saa käyttää maaliskuun loppuun saakka ja senkin jälkeen, jos sää tai keli edellyttää sitä.