Kä­si­kir­joit­ta­ja-oh­jaa­ja Alpo Pu­hak­ka: Va­ka­vaa­kin aihetta voidaan kä­si­tel­lä ko­me­dian keinoin

Purolehdon perhe kokee Ruotsiin muuton tuomia haasteita omakohtaisesti. Äiti (Kaarina Nevanperä) lukee poikansa lähettämää kirjettä, taustalla isä (Pentti Kuopusjärvi).
Purolehdon perhe kokee Ruotsiin muuton tuomia haasteita omakohtaisesti. Äiti (Kaarina Nevanperä) lukee poikansa lähettämää kirjettä, taustalla isä (Pentti Kuopusjärvi).
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Ryyspoksi-näytelmä on yksi suuri metafora, sanoo näytelmän käsikirjoittaja Alpo Puhakka. Ryyspoksi on Puhakan toinen kokonainen näytelmäkäsikirjoitus.

Käsikirjoituksen työstäminen on ollut haastavaa, sillä näyttelijämäärä on elänyt prosessin edetessä.

– Alun perin näytelmä kirjoitettiin seitsemälle ihmiselle, mutta rooleja on lisätty sitä mukaa kuin väkeä on saatu lisää. Sitä piti paksuttaa vähän, Puhakka kuvailee.

Näyttelyharrastus vaatii suurta sitoutumista, joten siinä on omat haasteensa.

– Ihmisiä tuntuu kiinnostavan enemmän hirvenmetsästys kuin näytteleminen, Puhakka pohtii.

Käsikirjoittajan mukaan näytelmä kuvastaa siirtolaisuusilmiötä yleisemminkin, vaikka aihetta käsitelläänkin 1960-luvun Ruotsin-siirtolaisuuden kautta.

Kertomus kuvaa siirtolaisuuden vaikutusta yhden tavallisen perheen elämään, ja se on kirjoitettu pian julkaistavan Kun Pudasjärvi Ruotsiin lähti -kirjan kertomusten pohjalta.

Vaikka siirtolaisuuteen liittyy surua, ikävää ja raskaitakin muistoja, niin Puhakka muistuttaa, että kolikolla on myös kääntöpuoli.

– Osa pärjäsi Ruotsissa hyvin, he pääsivät töihin ja toivat hyvinvointia myös takaisin Suomeen.

Ilo ja suru ovat molemmat näytelmässä läsnä, mutta keskiössä on usko parempaan huomiseen: juurikin se sama toivo, joka ajoi tuhansia ihmisiä lähtemään kohti tuntematonta.

Syitä lähtöön oli toki yhtä monia kuin oli lähtijöitäkin – aivan kuten nykypäivän siirtolaisuudessakin.

– Ihmiset lähtivät erilaisista syistä, mutta kaikki lähtivät etsimään parempaa elämää, Puhakka toteaa.

Käsikirjoittaja paljastaa, että näytelmässä sivutaan aiheita, joista on välillä vaikeaakin puhua, kuten alkoholismia ja vanhoillislestadiolaisuutta.

Vaikka haastaviakin aiheita käsitellään, on kyseessä silti koko perheelle soveltuva näytelmä.

– Näytelmä kertoo niistä iloista ja suruista, jotka kohtaavat lähipiiriä, kun tällainen poismuutto sattuu kohdalle. Yritämme komedian keinoin kertoa vaikeasta asiasta. Tästä ei missään tapauksessa ole ollut tarkoitus tehdä murhenäytelmää, Puhakka summaa.