Kansallista Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 alkaen. Päivän ajankohdaksi on vakiintunut 27. huhtikuuta. Päivä symboloi Lapin sodan päättymisen muistopäivää. Vuosien 1939–1945 Suomea raskaasti koskettaneet sodat olivat tulleet päätökseensä.
Kansallinen Veteraanipäivä on paikkansa ansainnut. Tänä vuonna juhlapäivää vietetään teemalla ”Maamme versoo uutta”. Teemaan sisältyy ajatus sotiemme veteraanien perinnön siirtymistä nuoremmille sukupolville. Vanha puu kaatuu, mutta kanto versoo uutta alkua.
Selviytymistarina noista sodista hakee vertaistaan. Tuolloin aikuistuva ja aikuinen sukupolvi kokivat sen, mitä viidestä sotavuodesta selviytyminen vaatii.
Sodissa kaatui 90 000 sotilasta, pysyvästi vammautui lähes 100 000 miestä, 55 000 lasta jäi sotaorvoksi ja 70 000 lasta lähetettiin ulkomaille, pääasiassa Ruotsiin.
Ankarien sotakorvausten suorittaminen oman maan jälleenrakentamisen rinnalla oli mittava ponnistus, mikä saatiin toteutettua jo vuoteen 1952 mennessä.
Sotainvalidit, sotaveteraanit, veteraanien lesket ja sotaorvot ovat kantaneet omaa taakkaansa noin kahdeksankymmentä vuotta.
Sotiemme veteraaneille saatettiin vielä 1960-, jopa 1970- luvuilla sanoa: Miksi lähdit? Sotaorpoja saatettiin kiusata koulussa heidän isättömyydestään. Pienen lapsen puolustaessa itseään, hänelle sanottiin: Miksi isäsi lähti?
Viimeisinä vuosikymmeninä ja vuosina sotiemme veteraanien arvostus ja kunnioitus on merkittävästi lisääntynyt, ilahduttavasti myös nuorten keskuudessa.
Eduskunnan säätämä veteraanilaki vuonna 2019 oli viimeisin osoitus päättäjiltä siitä, että sotiemme veteraanit ovat kunniakansalaisiamme. Veljeä ja sisarta ei jätetä.
Suomessa on enää hieman yli 4 000 veteraania, joiden keski-ikä on noin 97 vuotta. Veteraanien leskiä, puolisoita ja sotaleskiä on n. 12 000. Veteraanien parissa liitto-, piiri- ja paikallisyhdistyksissä tehtävä työ on rakennemuutoksessa. Toiminta on siirtymässä perinneaikaan. Paikalliset veteraaniyhdistykset ja kattojärjestöt lakkauttavat toimintansa muutaman vuoden kuluessa. Niiden tilalle perustetaan perinneyhdistyksiä, jotka huolehtivat viimeisten veteraanien ja veteraanien leskien tukemisesta heidän arjessaan.
Samalla nämä yhdistykset vievät veteraanien perinnettä eteenpäin seuraaville sukupolville.
Pohjois-Pohjanmaalle on jo perustettu Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistys, mihin sitten aikanaan liittyvät eri kunnissa paikallisesti perustettavat toimikunnat.
Näin veteraanisukupolven muisto ei himmene koskaan.
Kahden koronavuoden jälkeen Euroopan ja koko maailman turvallisuustilanne on muuttunut merkittävästi huonompaan suuntaan. Venäjän käsittämätön hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on heikentänyt turvallisuudentunnettamme merkittävästi.
Turvallisuustilanne ei ole vakaalla pohjalla, mikäli sama sukupolvi joutuu näkemään sodan kauheudet elämänsä aikana kaksi tai useamman kertaa. Diplomatian hyödyntäminen kansakuntien välisessä vuorovaikutuksessa ei ole onnistunut väkivallattomia ja rauhanomaisia ratkaisuja yhteisiin asioihin etsittäessä.
Toivotan kaikille, erityisesti sotiemme veteraaneille, veteraanien leskille ja puolisoille hyvää ja turvallista Kansallista Veteraanipäivää.