Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Kaksi kol­mas­osaa Pu­das­jär­ven hir­vi­lu­vis­ta käy­tet­ty – paikoin pulaa am­mut­ta­vis­ta

Reilut 300 aikuista hirveä on saatu saaliiksi Pudasjärvellä.
Reilut 300 aikuista hirveä on saatu saaliiksi Pudasjärvellä.
Kuva: Toivo Kiminki

Vähän hitaammin kuin edellissyksyinä näyttää hirvijahti Pudasjärvellä edenneen, tutkii riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vesa Teivaanmäki tilastoja.

Maanantaina OmaRiista-palvelusta löytyi tieto, jonka mukaa on ammuttu 538 hirveä, niistä 317 aikuista ja 221 vasaa. Luvista, niitähän Riistakeskus on myöntänyt 647 kappaletta, on käytetty 66 prosenttia.

Teivaanmäki pitää tähänastista vasojen osuutta, 41 prosenttia kaadoista, liki tavoitteen mukaisena.

Parhaiten näyttää jahti menneen pitäjän pohjois- ja kaakkoiskulmilla, Kouvan ja Puhoksen alueilla. Paikoin on hirvistä uupelo, mutta talven edetessä uskotaan muuttoliikkeen tuovan jahdattavaa sinnekin.

Teivaanmäki ennakoi kaatoprosentin jäävän Pudasjärvellä alle viimevuotisen. Olisikohan kanta-arvio mennyt yläkanttiin, hän epäilee. Taivalkoskella kaatovauhti on perinteisesti ollut naapuria kovempi. Siellä oli maanantain käytetty 83 prosenttia kaatoluvista.

Alkuun kuulluista jupinoista huolimatta on hirvenmetsästyksen digitointi sujunut lähes kiitettävästi Pudasjärvellä. Kaikki ilmoitukset saaliista hoituvat nyt OmaRiista-palvelun kautta.

Hirvijahdissa on tällä kertaa käytössä myös jatkoaika. Metsästysaika päättyy joulukuun lopussa, mutta ilman koiraa voi pyyntiä jatkaa tammikuun puoliväliin asti, jos kaatolupia on vielä jäljellä.

Haavereita ei toiminnanohjaajan tietoon ole hirvijahdista tullut. Pientä keskustelua seurueiden välillä on paikoin käyty, mutta ne eivät ole viranomaisten puuttumista vaatineet.

Päättyneestä lintujahdista ei Teivaanmäki metsästäjille yhtä hyvää arvosanaa voi antaa. Maantiemetsästyksestä tavoitettujen määrä näyttää, että eettistä keskustelua metsästyksestä on syytä käydä.

Rötöstelijöiden tavoittaminen kuvaa miehen mielestä paitsi valvonnan tehostumista, jota hän kiittelee, myös lintukannan runsastumista.

Teivaanmäen mielestä mennään eränkäynnin harmaalle alueelle siinä hänen kohtalaisen yleiseksi tietämässään tavassa, jossa ajellaan metsäautoteitä ja lähdetään maastoon vasta kun lintuja havaitaan.