Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hyvä kou­lu­rep­pu säästää selkää

Koululaisen repun tulisi olla sopivan kokoinen. Liian painava reppu voi kuormittaa lapsen hartioita ja vaikuttaa ryhtiin.
Koululaisen repun tulisi olla sopivan kokoinen. Liian painava reppu voi kuormittaa lapsen hartioita ja vaikuttaa ryhtiin.
Kuva: Ulla-Maija Kantoniemi

Kasvuikäisen luusto kehittyy ja kasvaa, joten koulurepun koolla, painolla ja säädettävyydellä on merkitystä, Selkäliitto ry muistuttaa.

Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia lapsen omasta painosta. Jos reppu painaa enemmän, se kuormittaa hartioita ja vaikuttaa ryhtiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi päänsärkyä. Pienelle koululaiselle sopiva reppu on tilavuudeltaan noin 10–15 litraa.

– Hyvä reppu on oikeankokoinen ja helposti säädettävä. Säädettävillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle. Ostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta kertoo.

Repun tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Jos reppu roikkuu irti selästä, se vaikuttaa kehon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon.

Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat riittävän kireällä. Olkahihnojen on myös hyvä olla pehmustetut ja sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää.

Repun takaosan tulee olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa on hyvin tuulettuva, jotta selkä ei hiostu.

Isommassa ja painavammassa repussa on hyvä olla myös lannevyö ja rintaremmi.

Lapsille ja nuorille kertyy vuodessa 190 koulupäivää, joten repun materiaalin olisi hyvä olla kulutusta kestävä ja vedenpitävä. Syksyn pimeillä teillä repussa olevat heijastinnauhat ovat halpa henkivakuutus.

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia.

Lapsille ja nuorille kertyy vuodessa 190 koulupäivää.