Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Hir­vi­lu­vat yhtenä könt­tä­nä – Pu­das­jär­vel­le 530 hir­vi­lu­paa

Peltohirvien pyynti kyttäysmetsästyksenä alkaa syyskuun alusta. Emää ei saa vasoilta ampua.
Peltohirvien pyynti kyttäysmetsästyksenä alkaa syyskuun alusta. Emää ei saa vasoilta ampua.
Kuva: Toivo Kiminki

Suomen riistakeskus on alkavalle jahtikaudelle myöntänyt Pudasjärvelle 530 hirvilupaa ja Taivalkoskelle 399. Uutta lupamenettelyssä on tänä vuonna se, että enää lupia ei ole kohdennettu erikseen aikuisiin ja vasoihin, vaan niiden pyyntiosuudet jäävät metsästäjien harkintaan.

Uutta on myös se, että perinteistä metsästyksen aloituspäivää syyskuun viimeiseltä lauantailta on siirretty parilla viikolla. Varsinaisesti hirvenmetsästys alkaa 14.10. ja kestää joulukuun loppuun, mutta peltohirviä saa alkaa kyttäämään jo syyskuun alusta.

Lapin läänin puolella hirveä saa metsästää täysipainoisesti pari viikkoa jo syyskuun alusta, mutta kiihkeimmäksi kiima-ajaksi ennen varsinaisen metsästyskauden alkua metsästys keskeytetään.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen Oulun riistakeskuksen toimistolta kertoo että hirvilupien vasaehto on tälle kaudelle poistettu metsästäjien toivomuksesta valtakunnallisen hirvilupapolitiikan yhtenäistämiseksi.

Riistakeskus on kuitenkin antanut hirvenmetsästykseen suosituksensa: Pudasjärvellä vasaprosentin tulisi olla 40-45 ja Taivalkoskella 40 prosentin luokkaa. Pudasjärvellä metsästettävien aikuisten hirvien sukupuolijakauma tulisi olla tasainen, mutta Taivalkoskella mielellään hieman naarasvoittoinen.

– Riistakeskus seuraa kasvussa olevan hirvikannan kehitystä ja rakennetta. Vastaisuudessa on optio palata entiseen menettelyyn, jos tarve vaatii, muotoilee Kapiainen.

Hyviä kokemuksia vastuun antamisesta metsästäjille saatiin jo viime syksyltä, jolloin lupaehtoja löysättiin vasallisten emien suhteen. Kapiaisen mukaan metsästäjät ovat ymmärtäneet asian eettiset näkökohdat kiitettävästi.

Syksyn peltometsästyksen osalta vanha menettely on edelleen voimassa: vasoilta ei saa emää ampua. Se, mikä katsotaan pelloksi, ei ole asetuksilla tarkkaan säädetty.

Kapiaisen näkemyksen mukaan periaatteessa metsästystarkoitukseen kasvatettu riistapeltokin on pelto, jolla kyttäysmetsästys on syyskyyn alusta lukien sallittua.

– Metsästyslainsäädäntö on muuttunut huomattavasti. Siinä on hirvimiehille taas opettelemista.