Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hir­vi­jah­ti alkuun vaih­te­le­vas­ti – osa seu­rueis­ta on ly­kän­nyt aloi­tus­ta

Käskynjakoa ennen metsään lähtöä. Jahtipäällikkö Juhani Jurmu ja seuran puheenjohtaja Martti Jokikaarre antoivat jahdin aloitusaamuna ohjeita turvalliseen ja menestykselliseen hirvijahtiin Sarakylässä.
Käskynjakoa ennen metsään lähtöä.
Käskynjakoa ennen metsään lähtöä.
Kuva: Toivo Kiminki

Hirvenmetsästys alkoi lauantaina. Jopa viidennes täkäläisistä hirviseurueista ei hirvenpyyntiin vielä lupakauden alussa lähtenyt.

Yli-Siurualla aloitus on päätetty lykätä kahden viikon päähän, kertoi Mika Timonen, Pudasjärven riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja.

Hänestä oli järkevää jättää hirville kiimarauha. Yli-Siuruan metsästäjät ovat panneet viime vuosina merkille kaadettujen vasojen koon selvän pienenemisen. He ovat päätelleet syyksi lisääntymiskauden häiriintymisen jahdin aikaisen alun takia.

– Kun naaraat astutaan vasta marraskuussa ja asialle pääsee silloin helposti nuori sonni, siirtyy vasan syntyminen pitkälle kesään. Näkyyhän se silloin vasan koossa syksyllä.

Vuoden kuluttua tilanne korjaantuu Timosen ja monien muiden hirvenpyytäjien mieleiseksi, kun jahdin lakimääräinen alku siirtyy lokakuun toiselle lauantaille.

Tosin peltohirvien metsästys olisi sallittua jo syyskuulla.

Sarakylän metsästysseurassa jahti alkoi heti lauantaina. Metsästyksenjohtaja Juhani Jurmu kertoi aloittamisen lykkäämisestä keskustellun, mutta sen verran moni oli jo ehtinyt lomansa sopia, että entisin ajoin metsään mentiin.

Ensi vuonna tuleva muutos metsästyksen alkuun on Jurmunkin mielestä hyvä hirvikannan tulevaisuuden kannalta.

Vuoden kuluttua tilanne korjaantuu monien hirvenpyytäjien mieleiseksi

Viikonvaihteessa aloitetun hirvijahdin uutuus, sähköinen saalisilmoitus, ei vielä ole isommin näkynyt riistanhoitoyhdistykselle tulleissa kaatoilmoituksissa.

Toiminnanohjaaja Vesa Teivaanmäki tietää kuitenkin joiltain seurueilta tietoja uudella menetelmällä tulleen.

Teivaanmäen mukaan noin kolme neljästä Pudasjärven hirviseurueesta on ottanut Oma riista-sovelluksen käyttöön jo tässä vaiheessa. Paperillakin tietoja on silti vielä tullut, osa seurueista on tehnyt ilmoituksen sekä sähköisenä että paperisena.

Riistahallinnon hartaana toiveena on ollut, että kaatoilmoitukset ja jahdissa tehdyt hirvihavainnot siirrettäisiin sähköiseen järjestelmään.

Se helpottaisi kaikkien työtä ja mahdollistaisi joissain tilanteissa pyynnin ohjaamisen hirvituhoalueille.

Toiminnanohjaaja Teivaanmäen seurueen Honkivaaran lupa-alueella Pärjänjoen pohjoispuolella hirvikanta vaikuttaa hyvältä. Luvallinen aikuinen olisi hänen mukaansa jo voitu ampua, mutta päätös aloittaa jahti vasoista piti liipasinsormet kurissa.

Oma riista-sovellus ei ole vielä oikein Sarakylän metsästysseurassa liikkeelle lähtenyt. Järjestelmä on kuitenkin hyvä ja toimiva, Juhani Jurmu tietää. Hän oli ilmoittanut lauantaina saadun hirvenvasan kaadosta sovelluksen kautta ja aikoi niin tehdä jatkossakin.

– Metsästyksenjohtajan homma helpottaisi, kun kaikki ilmoittaisivat tiedot kännykällä. On asiasta keskusteltu ja opeteltu käyttöä.

Vaikka hirvihavaintoja ei Jurmulle ole sovelluksen kautta tullutkaan, on seurassa vankat toiveet siitä, että kaikki luvan mukaiset hirvet, seitsemän aikuista ja kuusi vasaa, saadaan nylkyvajaan ja kylmiöön.

Ensimmäiset kaksi vasaa ovat jo riippumassa, loppuviikosta ne leikataan ja pakastetaan hirvipeijaisia varten, Jurmu kertoi.

Sarakylän metsästysseurassa hirvimetsälle lähtee kolmisenkymmentä metsästäjää.

– Valtaosa, ainakin 85 prosenttia hirvistä on viime syksyinä ammuttu koirien haukkuun, mutta pitäähän muutama perinteinen ajometsästys tänäkin syksynä kokeilla, Juhani Jurmu suunnittelee.