Kuntatalous: Pu­das­jär­vel­lä ta­lout­ta so­peu­te­taan mil­joo­nil­la ta­voit­tee­na pal­ve­lui­den ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen – kun­ta­lii­ton pää­eko­no­mis­ti puhuu jo kun­ta­lii­tok­sis­ta

Viheralueet: Luvassa muu­ta­kin kuin nur­mi­kon­leik­kuu­ta Pu­das­jär­ven vi­her­alueil­la – skeit­ti­puis­ton ra­ken­ta­mi­nen mukana vii­si­vuo­tis­suun­ni­tel­mas­sa

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Hir­vi­jah­din siir­rol­le löytyi hyvät pe­rus­te­lut – met­säs­tyk­seen ha­lu­taan lisää suun­ni­tel­mal­li­suut­ta

Hirvijahdissa huomiovärinä on oranssi. Hirvipalaveri on niitä harvoja tilaisuuksia, joissa tiedonhaluisia kuulijoita riittää vuodesta toiseen.
Hirvijahdissa huomiovärinä on oranssi.
Hirvijahdissa huomiovärinä on oranssi.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven riistanhoitoyhdistyksen alueelle on tälle jahtikaudelle myönnetty 532 hirvenkaatolupaa. Niistä vain kolme oli käytetty peltohirvien pyyntiin, kertoi riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vesa Teivaanmäki viime viikon hirvipalaverissa.

Teivaanmäen tieto pohjautuu Oma riista -palvelun kautta saatuihin ilmoituksiin. Varsin tuoreen sovelluksen käytössä on vielä parantamisen varaa. Varsinkin kaatoilmoitusten jättäminen oli viivästynyt viime syksynä monissa porukoissa, toiminnanohjaaja sanoi.

Teivaanmäki tiesi vähiin jääneen peltohirvijahdin syyn. Paljolti koirien avulla tapahtuva aktiivinen metsästys halutaan pitää voimissaan. Hänestä valikoiva pyynti olisi kyllä helppoa eläimiä pellolle ammuttaessa.

Riistanhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mika Timonen piti viikonvaihteessa päättynyttä hirven kiima-ajan rauhoitusta hyvänä. Jahti on hänestä helppo aloittaa nyt, kun kiima on ohi.

Rauhoituspäätös on Timosen mielestä hyvä hirvikannan tulevaisuuden kannalta. Jo pitkään on havaittu vasojen keventyneen, syynä on pidetty juuri kiima-aikaista metsästystä.

Viime syksyinä on Timosen mukaan saaliiksi tullut jopa vain 30-kiloisia vasoja, joista ei tietenkään juuri lihajakoon ole. Terveeksi katsottu eläin on kuitenkin pois luvista, hän muistutti.

Rimmin salintäyteistä jahtiväkeä valistanut Veli-Matti Kangas Riistakeskuksesta kertoi uuden pyyntiluvan nyt irtoavan, jos puolet kaadetusta ja sairaaksi todetusta hirvestä on ihmisravinnoksi kelpaamatonta.

Uuden luvan sellaisen tilalle myöntää jatkossa Riistakeskus. Vesa Teivaanmäen mukaan on yleensä luotettu ilmoittajaan, mutta joskus on käyty ravinnoksi kelpaamattomaksi ilmoitettu eläin tarkastamassa. Kuvia kannattaa noissakin tapauksissa ottaa, hän vinkkasi.

Toiminnanohjaaja korosti palaverissa jahdin hyvää suunnittelua. Hän piti tärkeänä porukoiden itse etukäteen tekemiä päätöksiä kaatojen uros-, naaras-, ja vasamääristä.

Teivaanmäki muistutti myös avoimesta ja reilusta tiedonkulusta hirviseurueiden kesken. Hän kertoi joka syksy puheluja saaneensa naapurien sopimattomaksi katsotuista jahtikäytännöistä.

Hän muistutti jahtiväkeä myös meneillään olevasta karhun kiintiömetsästyksestä. Karhukanta on Pudasjärvellä nousussa, joten todennäköisesti joku hirvihaukku osoittautuukin karhuhaukuksi. Tilanteessa menettely pitää sopia etukäteen, Teivaanmäki korosti.

Riistakeskuksen Veli-Matti Kankaan mukaan ei meneillään olevaan jahtisyksyyn ole isoja muutoksia säännöksiin tullut. Oma riistaan tulee nyt ilmoittaa myös havainnot majavasta ja villisiasta. Jahdista on ilmoitettava myös ns.nollapäivät.

Jonkin verran tilaisuudessa keskustelutti asetusmuutos, jonka mukaan asetta voi maastossa joissain tapauksissa kuljettaa ajoneuvossa esimerkiksi ampujaa ampumapaikalle kuljetettaessa.

Toiminnanohjaaja Vesa Teivanmäki muistuttaa, että ilman maanomistajan lupaa ei edelleenkään ole oikeutta moottoriajoneuvoa maastossa käyttää.