Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

EU:n ruo­ka­kas­sit pian jakoon – Pu­das­jär­vel­le saatiin kui­va­muo­naa jaet­ta­vak­si 4 225 kiloa

Kuvassa EU-ruokakasseja parin vuoden takaa. Ensi viikolla ruokaa jaetaan taas.
Kuvassa EU-ruokakasseja parin vuoden takaa. Ensi viikolla ruokaa jaetaan taas.
Kuva: Maiju Teeriaho

EU:n ruoka-apukuorma saapui Pudasjärvelle maanantaina. Kaiken kaikkiaan jaettavaksi tulee 4 225 kiloa kuivaelintarvikkeita, kuten jauhoja, makaronia, keksejä ja maitojauhetta.

Tämä tarkoittaa 800 ruokakassia, jotka kootaan ja jaetaan niitä tarvitseville kuntalaisille. Työpetari on organisoinut ruokakassien jakamista kaksi kertaa vuodessa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Kassit jaetaan perjantaina 21. huhtikuuta kello 9 alkaen Suojalinnalla.

Työpetarin toiminnanjohtaja Tuomo Jokikokon mukaan kassit on yleensä koottu oman talon voimin, mutta nyt joudutaan turvautumaan ulkopuoliseen apuun.

– Meitä on tällä hetkellä vain kolme, joten meidän pitää nyt yrittää haalia vapaaehtoisia, kuten työttömiä, eläkeläisiä ja yhdistysväkeä, avuksi pussitukseen, Jokikokko kertoo.

Suojalinnan tilat ovat olleet urakkaan varsin toimivat, sillä isossa salissa onnistuu niin säilytys kuin jakelukin.

Alueen ruokakaupat ovat omalta osaltaan kantaneet kortensa kekoon lahjoittaessaan vuorotellen muovipussit, joihin elintarvikkeet pakataan. Suurin työ onkin elintarvikkeiden pakkaamisessa, sillä jakopäivän työt on nopeasti taputeltu.

– Asiakasmäärät ovat kasvaneet, niin kassit on nopeasti jaettu; jos aloitamme yhdeksän aikaan, niin yleensä kahteen mennessä on jo kaikki menneet, Jokikokko toteaa.

Odotukset tämän kevään jaon osalta eivät ole kovin optimistiset. Jokikokko uskoo, että perustoimeentulotuen maksujen viivästyminen ja työllisyyskehitys näkyvät avuntarvitsijoiden määrässä.

– Kassit menevät varmasti vielä nopeammin kuin viime vuonna. Työttömyyskään ei ole kohentunut, että kyllä sitä avuntarvitsijaa löytyy, hän pohtii.

Ruoka-avun kustannuksista leijonanosa katetaan EU:n vähävaraisten avun rahaston varoista (FEAD).

Rahaston tavoite on sekä lisätä sosiaalista yhteenkuuluvuutta että vähentää köyhyydessä ja syrjäytymisvaarassa elävien ihmisten määrää unionin alueella. Toimenpideohjelman kokonaisrahoitus Suomessa on 26,5 miljoonaa euroa vuosille 2014-2020, josta EU-rahoitus kattaa noin 22,5 miljoonaa.

Kassit menevät varmasti vielä nopeammin kuin viime vuonna.