Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

EU-ruo­ka­kas­sit jaet­tiin en­nä­tys­vauh­tia Suo­ja­lin­nal­la – yli 4 000 kiloa ruokaa meni parissa tun­nis­sa

Kasseja oli jaossa hieman aiempaa vähemmän, noin 520 kassia.
Kasseja oli jaossa hieman aiempaa vähemmän, noin 520 kassia.
Kuva: Marica Paukkeri

Perjantaiaamuna hieman ennen yhdeksää Suojalinnan pihassa riitti liikennettä. Aina kun yksi auto kaartoi pois, tuli kaksi uutta tilalle. EU-ruokakassit olivat haluttua tavaraa.

Aamupäivän aikana paikalla kävi noin 300 asiakasta. Ruokakasseja annetaan hakijalle hakijan ruokakunnan koon mukaan.

– Kassit saavuttivat noin 800–1 000 ihmistä paikkakunnalla, jakoa jo yli vuosikymmenen organisoineen Työpetarin toiminnanjohtaja Tuomo Jokikokko arvioi.

Vaikka ruoka-apua vähävaraisille ja työttömille oli jaossa yli 4 000 kiloa, tyhjeni Suojalinnan sali ennätysmäisesti jo parissa tunnissa. Yksi syy voi olla siinä, että kasseja oli aiempaa vähemmän. Tavallisesti kasseja on jaettu noin 700 - 800 kappaletta

– Ruokakasseja oli jaossa hieman vähemmän kuin aiemmin eli noin 520 kassia, Jokikokko kertoo.

Ruokakasseja ei tänäkään vuonna riittänyt kaikille halukkaille.

– Jo muutaman vuoden ajan on käynyt niin, että aina joku jää ilman, Jokikokko toteaa.

Jokikokon mukaan tyypillisin hakija on joko työtön, eläkeläinen tai lapsiperheen vanhempi. Sen sijaan maahanmuuttajataustaisia ei pahemmin ruokakassien jaossa näkynyt.

– Maahanmuuttajia ei ruoka-apu kiinnosta, sillä hakijoista vain kaksi oli maahanmuuttajia, Jokikokko pohtii.

Jakotapahtuma itsessään sujui rutiinilla. Tänä vuonna apukäsiä jakoon ja lajitteluun oli hankittu muun muassa Karhupajalta, koska Työpetarin oma työvoima ei valtavaan urakkaan riittänyt.

Jakotapaa on ehditty vuosien varrella hioa, ja se on saatukin varsin sujuvaksi. Myös tositteiden ja kuittausten poisjättö on nopeuttanut ruoka-avun jakoa.

– Jako on nopeutunut, koska hakijalta ei enää tarvitse ottaa kuittausta ja koska hakijan ei enää tarvitse esittää tositetta siitä, että on työtön, Jokikokko kertoo.

Se, ettei hakijoiden tarvitse esittää todisteita taloudellisesta tilanteestaan, tuntuu mietityttävän monia. Saattaa herätä kysymyksiä siitä, onko kaikilla hakijoilla todellinen tarve ruoka-avulle.

Jokikokko painottaa, että heillä lähdetään siitä, että ihminen itse tietää, mikä on oikein.

– Kassi annetaan kaikille, jotka tulevat sitä hakemaan, eli se on omantunnon kysymys, Jokikokko sanoo.

Jakotapahtuma sujui rutiinilla.