Erkki Hon­ka­sen 45 vuoden val­tuus­to­ura päättyy – va­sem­mis­to­lii­ton kolmas paikka jäi vähästä kiinni

Vanhan valtuuston vasemmistoliittolaisista konkareista Erkki Honkasen äänimäärä ei riittänyt, Paavo Tihinen jatkaa edelleen.
Vanhan valtuuston vasemmistoliittolaisista konkareista Erkki Honkasen äänimäärä ei riittänyt, Paavo Tihinen jatkaa edelleen.
Kuva: Toivo Kiminki

Puhoksen ja Vasemmistoliiton, alkuun SKDL:n pitkäaikainen kunnanvaltuutettu Erkki Honkanen heräsi maanantaiaamuna uuteen tilanteeseen. Vuoden 1972 vaaleista alkanut kuntapoliitikon ura sai täpärän lopun.

Mies myöntää harmituksen, mutta on pettynyt myös puolueen ja kotiperänsä vaalituloksiin. Kaksi saman suunnan keskustalaista valtuutettua putosi myös, eikä se Honkasen mielestä hyvästä ole.

– Tärkeä olisi kyläkulmalta edustus olla, kyllä aktiivinen valtuutettu vaikuttamaan pystyy. Ei tämä valiokuntamallikaan huono ole, siellähän niitä esityksiä tehdään ja niistä keskustellaan.

Honkanen pitää pitkiä matkoja äänestyspaikalle ongelmana. Itse hän epäilee, että se vaikuttaa äänestysprosenttiinkin. Hänen äänimääränsä kertyi valtaosin ennakkoon, sillä silloin tuli 42 ääntä. Vaalipäivänä hänelle annettiin enää 11 ääntä.

Vaikuttamaan 78-vuotiaan miehen mieli edelleen tekee, eikä hän pane pahakseen, jos vaikka valiokuntapaikkaa ehdotetaan. Kunnon puolesta ei esteitä pitäisi olla, Honkanen sivakoi vaalipäivän aattona 50 kilometrin Syöte-hiihdon vähän päälle neljään tuntiin. Samalla tuli talven hiihtokilometreiksi 1400 täyteen.

Honkasen pudottua löytyy valtuuston ikäpresidentti kuitenkin vasemmistoliiton ryhmästä. Paavo Tihinen, 72, on ollut valtuustossa 26 vuotta, hallituksessa kaksi vuotta enemmän.

– Kyllähän tulos pettymys oli, vaikka muidenkin paikkamäärät putosivat valtuuston pienentämisen vuoksi. Hyvää oli, että saimme nuoren valtuutetun. Eikä Antti Tihinen minulle sukua ole, vaikka sukunimi sama onkin, Paavo Tihinen kertoo.

Vaalikampanjointia seuratessa on konkaria ruvennut hirvittämään. Hänestä näyttää siltä, että taloustilanne ollaan unohtamassa suurten hankkeiden huumassa. Esimerkiksi hän nostaa suunnitellun hyvinvointikeskuksen, jonka rakentaminen ja ylläpito tulisi kaupungin kontolle.

 

Tihinen aikoo tehdä sen eteen töitä, ettei Pudasjärvi enää kriisikunnaksi joutuisi. Myös populistinen maahanmuuttokeskustelu harmittaa. Hän muistuttaa, että sopimus vastaanottokeskuksesta tehtiin, kun kaupungin talous oli kehnolla mallilla.

Pienten valtuustoryhmien pitäisi nyt Tihisen mielestä pystyä sopimaan yhteistyöstä. Silloin irtoaisi ainakin varapuheenjohtajan pestejä muillekin kuin keskustalle.

Vaalien voitattajan viitan Siuruan mies antaisi Kari Tykkyläiselle. Uuden puolueen ja kahden valtuutetun saaminen on hänestä hatunnoston arvoinen suoritus pudasjärveläisessä politiikassa.

Löytyy valtuustonikäpresidentti kuitenkinvasemmistoliiton ryhmästä.
On tosihieno fiilis.