”Emme hyväksy sitä, että tar­pee­ton­ta pelkoa liet­so­taan” – Pu­das­jär­vel­le kes­kus­te­lu­ti­lai­suus maa­han­muu­tos­ta, tur­va­pai­kan­ha­ki­jois­ta ja ko­tou­tu­mi­ses­ta

Oikean tiedon lisäämiseksi ja avoimen keskustelun mahdollistamiseksi on tässä tilanteessa paikallaan järjestää julkinen keskustelutilaisuus, jossa saadaan eri alojen asiantuntijoilta tietoa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista sekä heidän kotoutumisestaan Pudasjärvellä, toteaa Pudasjärven kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat.
Oikean tiedon lisäämiseksi ja avoimen keskustelun mahdollistamiseksi on tässä tilanteessa paikallaan järjestää julkinen keskustelutilaisuus, jossa saadaan eri alojen asiantuntijoilta tietoa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista sekä heidän kotoutumisestaan Pudasjärvellä, toteaa Pudasjärven kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat.
Kuva: Maiju Teeriaho

Kuntalaisaloite.fi -sivustolle on tehty viime perjantaina kuntalaisaloite, jossa esitetään, että Pudasjärvellä oleva turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus tulee lakkauttaa ja turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen lopettaa.

Aloitteen vastuuhenkilöinä ovat Paula Soronen, Mirka Väyrynen, Marko Koivula, Juho Kellolampi, Ruut Tuohimaa ja Tuula Kuukasjärvi.

Aloitteen tekijät ovat kaikki Pudasjärven kaupunginvaltuuston jäseniä. Keskustaa heistä edustaa Väyrynen, Koivula ja Tuohimaa. Soronen ja Kuukasjärvi ovat SDP:n valtuutettuja, ja Kellolampi perussuomalaisten valtuustoryhmän ainoa jäsen.

Aloitteessa perusteet vastaanottokeskuksen toiminnan lakkauttamiselle liittyvät ennen kaikkea Oulussa tapahtuneisiin alaikäisten seksuaalirikosepäilyihin ja vastaavien tapahtumien ennaltaehkäisemiseen Pudasjärvellä.

Aloitteen tekemisen jälkeen kaupungin johtoon ja keskeisiin luottamushenkilöihin on otettu yhteyttä ja ihmetelty aloitteessa esitettyjä monien mielestä virheellisiä käsityksiä ja myös osin sitä, että aloitteen tekijöinä olevat vastuuhenkilöt ovat valtuutettuja ja merkittävässä asemassa toteuttamassa kaupunkistrategiaa ja sen linjauksia.

– Tiistaina kokoontuneessa kaupunginhallituksessa käytiin asiasta esityslistan ulkopuolella laaja keskustelu, jonka päätteeksi kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtajan, kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan valmistelemaan asiasta tiedotteen, jossa linjataan asian jatkokäsittelyä käydyn keskustelun pohjalta, kertovat kaupunginjohtaja Tomi Timonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä.

– On ensinnäkin todettava, että Pudasjärven kaupunki jatkaa myönteistä ja positiivista kaupunkistrategian mukaista kansainvälistymistyötä ja osana sitä maahanmuuttonäkökulman korostamista, ellei valtuustossa asiasta toisin päätetä. Maahanmuuttotyön ympärillä olevat palvelut ovat kaupungissa merkittävä työllistäjä ja keskeiset linjaukset palvelujen järjestämisessä tehdään kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa normaalin laadukkaan valmistelun pohjalta, tiedotteessa todetaan.

Kaupungin edustajien mukaan vaikeistakin asioista pitää pystyä keskustelemaan ja päätösvaihtoehtojen todelliset seuraukset ymmärtämään.

– Kaupunki ei missään tapauksessa hyväksy minkään ihmisryhmän syyllistämistä yksilöiden tekojen perusteella. Elämme demokraattisessa ja ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteiskunnassa, jossa ketään ei tuomita etukäteen ilman oikeuskäsittelyä, tiedotteessa linjataan ja jatketaan:

– Emme hyväksy sitä, että tarpeetonta pelkoa lietsotaan kuntalaisten keskuudessa virheellisillä väittämillä ja yleistyksillä.

– Oikean tiedon lisäämiseksi ja avoimen keskustelun mahdollistamiseksi on tässä tilanteessa paikallaan järjestää julkinen keskustelutilaisuus, jossa saadaan eri alojen asiantuntijoilta tietoa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista sekä heidän kotoutumisestaan Pudasjärvellä.

Tilaisuus on tarkoitus alustavasti järjestää keskiviikkona 13.2. klo 17.00 myöhemmin ilmoitettavassa paikassa.

– Toivomme tilaisuuteen aktiivista osallistumista sekä tosiasioihin pohjaavaa ja avointa keskustelua.