VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Elsalla on ää­nes­tys­ko­ke­mus­ta jo 56 ker­ral­ta – Johanna äänesti en­sim­mäi­sen kerran viime sun­nun­tai­na

Nyt on sitten valinta tehty, tuumivat Johanna Kummala ja Elsa Puhakka äänestyspaikalla Sarakylässä. Maija Puhakka (edessä), Iivari Jurmu, Rauno Rytinki ja Lilli Vähäkuopus vastasivat Sarakylässä vaalien laillisesta sujumisesta.
Nyt on sitten valinta tehty, tuumivat Johanna Kummala ja Elsa Puhakka äänestyspaikalla Sarakylässä.
Nyt on sitten valinta tehty, tuumivat Johanna Kummala ja Elsa Puhakka äänestyspaikalla Sarakylässä.
Kuva: Toivo Kiminki

Sarakyläläinen Elsa Puhakka täyttää kahden kuukauden kuluttua 85 vuotta. Hän sanoi äänestyspaikalla kansalaisvelvollisuutensa täytettyään, että kertaakaan ei ole äänestys tainnut väliin jäädä.

Sunnuntaina hän käytti äänioikeuttaan kuntavaaleissa 17:nen kerran. Takana on myös yhtä monet eduskuntavaalit, kuudet presidentin valitsijamiesvaalit, viidet presidentinvaalit ja Euroopan parlamenttivaalit sekä yksi EU-jäsenyyttä koskenut kansanäänestys.

Kun noista suorista presidentinvaaleista kaikki ovat vaatineet kansan vaaliuurnille kahteen kertaan, on Elsa Puhakka äänestänyt poliittisissa vaaleissa yhteensä 56 kertaa.

– Ihan luonnollinen asiahan se äänestämässä käyminen on. Tällä kertaa tuli sopivan ehdokkaan valintaan hyviä vihjeitä ainakin omaisilta.

Puhakka pitää sunnuntaina äänestämänsä henkilön tärkeimpänä tehtävänä turvata pudasjärveläisten tasa-arvoisuus.

Jos on Elsa Puhakka vaaleissa todellinen konkari, on yhdessä hänen kanssaan Sarakylän äänestyspaikalla käynyt tyttärentyttärensä, 19-vuotias Johanna Kummala aloittelija, hän äänesti nyt ensimmäistä kertaa.

Hänestä valtuutetun olisi tarpeen huolehtia siitä, että Pudasjärven sivukylillä voisi edelleen palveluiden puolesta asua ja vaikka sinne muuttaa muualta.

– Kyllä se ihan selvä oli, että äänestämässä käyn. Kuntavaaleissa on minusta henkilö tärkeämpi kuin puolue.

Johanna Kummala myöntää, että yhtään ei ole politiikkaa seurannut. Pitäisi kyllä, hän lisää.