Joko luit: Aino ja Aune saivat rin­taan­sa Ko­ti­rin­ta­ma­nais­ten mitalit ar­vok­kaas­ta työstä – näin Pu­das­jär­vel­lä juh­lit­tiin 106-vuo­tias­ta Suomea kii­tol­li­se­na it­se­näi­syy­des­tä

Talous: Ta­lous­ar­vion laa­ti­mi­sen viime met­reil­lä huonoja uutisia Pu­das­jär­ven kau­pun­gil­le – Ou­lun­kaa­ren pur­ka­mi­ses­ta ei tu­le­kaan tuot­to­ja vaan tap­pio­ta: "Tun­nel­ma on jär­kyt­ty­nyt"

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Asian­tun­ti­jat: Jää­kaap­piin ei saa ra­ken­taa sa­vus­tin­ta – itse tehdyt sa­vus­ti­met ai­heut­ta­vat usein pa­lo­va­hin­ko­ja

Itse rakennetut kylmäsavustimet ovat aiheuttaneet paljon tulipaloja.

Tyypillisesti sähkökäyttöinen tai muuten lämpiävä savustin oli tehty vanhaan jääkaappiin, kerrotaan LähiTapiolan tiedotteessa. Joskus savustin on saatettu virittää käytöstä poistettuun astianpesukoneeseen.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että idea vanhan kodinkoneen käyttämiseen savustuskaappina voi tulla esimerkiksi verkon harrastesivuilta, sosiaalisesta mediasta tai Youtube-videoista.

Savustimissa valmistetaan usein kalaa tai lihaa. Ruuasta tuleva rasvaa saattaa olla osasyy palon syttymiseen.

Lepistö muistuttaa, että esimerkiksi jääkaapissa on paljon palokuormaa. Tämä tarkoittaa sitä, että laite saattaa sytyttää lähellä olevan rakennuksen todella nopeasti.

Hän kehottaa käyttämään sähkölaitteita aina niiden omaan käyttötarkoitukseen ja vain laitteen omien käyttöohjeiden mukaisesti.

– Esimerkiksi jääkaappi ja savustin voivat olla ihan turvalliset itsenäisinä, mutta ei niitä tule yhdistää.

LähiTapiolan mukaan itsetehdyistä savustimista syntyneitä paloja sammutettiin erityisen paljon vuonna 2020, minkä jälkeen asiasta varoitettiin yhdessä Tukesin ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kanssa. Sen jälkeen itsetehtyjen savustimien käytöstä aiheutuneiden vahinkojen määrä väheni, mutta viimeisen puolen vuoden aikana ne ovat jälleen yleistyneet.