Uusi vuosi tuo Pudasjärven terveysaseman käytäntöihin jonkin verran muutoksia. Laajaa asiakasjoukkoa koskettaa laboratorion toiminnan muutokset.
Tammikuun 16. päivästä lähtien laboratorioon pääsee vain ajanvarauksella ja odotustilassa oleva vuoronumeroautomaatti viedään pois.
Nykyisin laboratorioon pääsee sekä ajanvarauksella että vuoronumerolla, mikä saattaa siirtää varattuja aikoja ja tämä aiheuttaa mielipahaa asiakkaille.
– Päivittäin laboratoriossa käy 70-90 asiakasta. Siellä otetaan ja tutkitaan todella paljon näytteitä. Varsinkin aamut ovat usein ruuhkautuneita, palveluesimies Kirsi Kipinä perustelee.
Muutoksilla pyritään saamaan laboratorion toiminta paremmin hallittavaksi, asiakkailta turha odottaminen pois ja asiakasvirta tasaisemmaksi:
– Ajanvarauksen avulla tilanteita pystytään paremmin ennakoimaan ja asiakkaat saavat parempaa palvelua.
Laboratorioajan voi varata Oulunkaaren Omahoidon kautta internetissä, jos lähete on jo valmiiksi tehty. Omahoidon järjestelmä näyttää vapaat ajat, joista asiakas valitsee itselleen sopivan tietyin ehdoin.
Aamuajat kello 7.30-10.00 on tarkoitettu vain niille asiakkaille, joilla täytyy olla ravinnotta ennen näytteenottoa.
– Vasta kello 10 aletaan vastaanottaa asiakkaita, joilla ei tarvitse olla ravinnotta. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun aikaa varaa.
Sydänfilmejä otetaan kello 12.30 eteenpäin.
Myös hoitajat ja lääkärit voivat varata laboratorioon aikoja suoraan potilaalle esimerkiksi vastaanoton yhteydessä tai puhelimitse.
– Jos asiakkaalla on OYS:n tarrat, häntä pyydetään soittamaan laboratorioon puhelintunnilla arkisin kello 13-14. Siellä asiantuntijat osaavat kertoa, miten näytteenottoon pitää valmistautua.
Kipinä muistuttaa lisäksi laboratorioetiketistä:
– Toivomme, että ennen laboratorioon tuloa asiakkaat riisuvat ulkovaatteet ja jättävät ne esimerkiksi sisääntuloaulassa oleviin lukollisiin vaatekaappeihin. Se nopeuttaa näytteenottoa huomattavasti, kun vaatteita ei riisuta ja pueta laboratoriossa vastaanotolla.
Terveysasemalla uutta on myös asiantuntijahoitajien palveluaikojen laajennus.
Keskiviikkoisin parittomilla viikoilla iltapäiväaikoja kello 16–18 tarjotaan diabetes- ja reumapotilaille. Parillisilla viikoilla myöhäisempiä aikoja saavat astma- ja sydänpotilaat.
Aikojen laajennus on lähtöisin asiakkaiden tarpeista. Kipinä uskoo, että uudistus otetaan hyvin myönteisesti vastaan:
– Iltapäiväajat palvelevat ensisijaisesti työikäisiä ja opiskelijoita, joilla on vaikea tulla keskellä päivää vastaanotolle.
Asiakas varaa itse sopivan ajan Oulunkaaren Omahoidon sähköisen ajanvarauksen kautta. Ajanvaraus asiantuntijahoitajille avautuu 5.1. ja ensimmäiset vapaat ajat ovat 11.1.
Asiantuntijahoitajan vastaanotolla tehdään muun muassa määräaikaiskontrolleja.
– Tavoitteena on vahvistaa potilaan pitkäaikaissairauden omahoitoa eli tutkia, hoitaa, ohjata, neuvoa ja tukea potilasta, jotta hoitotasapaino säilyy ja elämänlaatu pysyy mahdollisimman hyvänä.
Terveysaseman henkilökunta neuvoo mielellään asiakkaita uusien toimintatapojen käyttöön. Terveysaseman seinille tulee myös opasteita.
Terveysasemalla uskotaan, että ajanvaraustoimintamallien avulla palveluprosessit saadaan jouhevammaksi ja paremmin asiakkaita palvelevaksi.
– Sama suuntaus on nähtävillä ympäri Suomen. Uusiin käytäntöihin varmasti oppii, Kipinä miettii luottavaisena.