Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Alle 12-vuo­tiaat tulee viedä ko­ro­na­tes­tiin vain poik­keus­ta­pauk­sis­sa, linjaa Poh­jois-Poh­jan­maan sai­raan­hoi­to­pii­ri

Lasta ei tarvitse enää viedä jokaisesta nuhasta koronatestiin, linjaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP).

Alle 12-vuotias täytyy päivitettyjen ohjeiden mukaan viedä testiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta. Lapsi tulee viedä testiin myös jos perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole rokotteen tai sairastetun koronataudin antamaa suojaa.

Rokottamattomien tai vain yhden rokoteannoksen saaneiden aikuisten ja yli 12-vuotiaiden tulee edelleen hakeutua koronatestiin, jos heillä on tautiin sopivia oireita. Kahteen kertaan rokotettujen tai koronataudin sairastaneiden aikuisten ei tarvitse hakeutua testiin, jos he voivat sairastaa taudin kotona.

Jos koronavirukselle on tiedossa altistus, tulee myös rokotettujen hakeutua testeihin oireiden ilmaantuessa. Lisäksi testit otetaan rokotesuojaa heikentävää perussairautta sairastavilta henkilöiltä sekä hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta.

Sairaanhoitopiirin näytteenottokriteerit pohjaavat sosiaali- ja terveysministeriön 14. syyskuuta päivittämään testausstrategiaan, PPSHP:n tiedotteessa kerrotaan.