Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Äkil­li­nen muutos säässä voi nyt syn­nyt­tää no­peas­ti korkean tulvan – oman kodin tul­va­ris­kin voi tar­kis­taa kar­tas­ta

Useilla Pohjois-Pohjanmaan joilla on tehty jääsahauksia, joilla pienennetään jääpatoriskiä.

Keskimääräistä kylmempi sää on viivästyttänyt lumien sulamista, mikä voi vaikuttaa kevään tulvahuippuihin, tiedottavat Tulvakeskus ja ely-keskus.

Mikäli sää muuttuu äkillisesti lämpimämmäksi, voivat tulvat nousta nopeasti ja tavanomaista korkeammalle. Tulvahuipun lopullinen suuruus riippuu sulamisajankohdan lämpötilasta ja sademäärästä.

Parempia arvioita tulvahuipuista saadaan ennusteiden tarkentuessa. Ely-keskus seuraa ennusteita ja tiedottaa niistä twitter-kanavallaan sekä vesi.fi-palvelussa.

Suomen ympäristökeskuksen tulvakarttapalvelusta voi tarkistaa, sijaitseeko oma koti tulvavaara-alueella.

Tiedotteessa kerrotaan, että Lesti-, Kala-, Malis-, Pyhä- ja Temmesjoella on tehty jääsahauksia, joilla pienennetään jääpatoriskiä. Riski on tänä keväänä tavallista suurempi kylmän sään vuoksi, sillä jos jäät ovat paksuja ja paikallaan kun sää muuttuu lämpimäksi, ne kasaantuvat helpommin padoiksi.

Jäätilannetta seurataan jokivarsissa riistakameroiden, ELY-keskuksen henkilöstön sekä kuntien tulvayhdyshenkilöiden kanssa.

Iijoki tulvi viime vuonna. Kuva arkistosta.
Iijoki tulvi viime vuonna. Kuva arkistosta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma