Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Vesi ei saa päästä lop­pu­maan – näin hoidat jou­lu­kuus­ta oikein

Monen joulukuusi on vielä metsässä, mutta kun se oikea löytyy, kannattaa sen hoitamisessa suosia jutun vinkkejä.
Monen joulukuusi on vielä metsässä, mutta kun se oikea löytyy, kannattaa sen hoitamisessa suosia jutun vinkkejä.
Kuva: Iijokiseudun arkisto

Oikean joulukuusen saa säilymään parhaiten noudattamalla muutamia Joulupuuseuran vinkkejä.

Ensinnäkin kuusta kannattaa kuljettaa varovasti. Jos puuta aikoo siirtää pidemmän matkaa, kannattaa se pakata muoviin. Ennen sisälle viemistä kuusi tulisi säilyttää ulkotiloissa, kuten kylmässä autotallissa tai katoksen alla.

Jäinen kuusi pitää sulattaa hitaasti ennen kuin se asetetaan jalkaan. Sulatuspaikaksi käy viileä tila, jossa on vain muutama lämpöaste, tai jos sellaista ei ole, esimerkiksi pesuhuone kelpaa kuuselle.

Puun tyven tulee olla vedessä koko sulatuksen ajan. Tyvi kannattaa laittaa riittävän suureen vesiämpäriin ja suihkuttaa neulasia kylmällä vedellä.

Kuusen jalkaan asettamisen yhteydessä kannattaa ottaa kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistella roskat irti.

Tässä vaiheessa kuusta on toisinaan tarve lyhentää. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata tyvestä pois.

Puun tyven pitäisi mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta.

Kuusen tärkein hoito-ohje on se, että puun tyven leikkauspinta täytyy pitää vedessä koko ajan. Vettä ei saa päästää loppumaan.

Veden kulutus on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan.