Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tilaajille

Van­ho­jen luon­non­suo­je­lu­aluei­den lakeja päi­vi­te­tään – hal­li­tus esittää mal­min­et­sin­tä­kiel­toa kan­sal­lis- ja luon­non­puis­toi­hin

Valtioneuvosto antoi torstaina hallituksen esityksen luonnonsuojelualueita koskevien lakien muuttamisesta.

Esityksessä muutettaisiin yhteensä 21 lakia. Lait koskevat ennen vuotta 1996 perustettua 28 kansallispuistoa, kaikkia Suomen 19 luonnonpuistoa sekä 12 muuta luonnonsuojelualuetta.

Näiden joukossa ovat sekä Oulangan että Riisitunturin kansallispuistot. Osittain Taivalkosken puolella sijaitseva Syötteen kansallispuisto on perustettu vuonna 2000.

Koillismaan alueelle sijoittuu myös Sukerijärven luonnonpuisto. Kaikkiaan luonnonpuistojen pinta-ala Suomessa on yhteensä 1 542 neliökilometriä.

Esityksessä esimerkiksi uuden luonnonsuojelulain mukainen malminetsintäkielto laajenisi. Jatkossa malminetsintä olisi kiellettyä myös ennen vuotta 1996 perustetuissa kansallis- ja luonnonpuistoissa.

Esityksessä saamelaisten kotiseutualueella on tarkoitus varmistaa saamelaisten kulttuurin ylläpitämisen ja kehittämisen edellytykset rauhoitussäännöksiin tehtävin kirjauksin, todetaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin