HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Kolumni

Valheet ja huuhaa koronan va­na­ve­des­sä – sama tilanne kaik­kial­la

Pudasjärvi

-
Kuva: Janne Körkkö

Me kaikki olemme samassa koronaveneessä, vaikka vaikutelma onkin, että Suomessa yritämme selviytyä tyrskyissä täysin omin voimin. Osallistuin webinääriin, jossa suomalaiset, norjalaiset, ruotsalaiset ja venäläiset toimittajat ja asiantuntijat avasivat epidemian vaikutuksia maassaan. Tilanne oli yllättävän yhdenmukainen.

Korona-epidemia luonnehdittiin nyt yhdeksi suurimmista tapahtumista maailmassa. Se ei kosketa vain osaa maailman maista. Liki kaikissa maissa on virusepidemia ja rajoitukset ovat käytössä kaikkialla. Näin taudin lisäksi vaikutukset ulottuvat hyvin laajasti eri elämänaloille, jopa sellaisiin, joita ei heti tule ajatelleeksi. Liikkumisen ja palveluiden rajoituksia on käytössä kaikkialla. Vaikka meistä tuntuu, ettei Lappiin ole nyt tulossa matkailijalentoja, niin ei niitä entiseen malliin ole juuri muuallakaan. Yrityselämä käy puoliteholla tai heikolla hapella, kuinka asian haluaa ilmaista. Varsin massiivisia tukitoimia yrityselämän tueksi on ympäri maailmaa.

Mediatoimintaan korona on vaikuttanut paitsi taloudellisesti, myös tiedontarpeen lisääntymisenä. Myös Iijokiseudussa havaittiin lukijoidemme kaipaavan enemmän tietoa koronasta. Sitä on myös jaettu. Epidemian alkaessa nettisivujemme lukijamäärät pomppasivat reilusti ylöspäin. Kiinnostusta asiasta kertoviin juttuihin on edelleen.

Kiinnostuksen varjopuoli on se, että sen ovat havainneet myös tahot, joiden tavoitteena ei ole puolueeton ja faktapohjainen tiedonjako. Erilaiset valeuutiset, salaliittoteoriat ja huuhaat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Merkillepantavaa on, että huuhaa piiloutuu yhä etevämmin faktauutisten kaapuun. Valheenpaljastajat joutuvat toimimaan aina hieman myöhässä. Tämä todettiin tapahtuneen niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa.

Esille on tullut huuhaan muutamia päämalleja. Uutisia jäljittelevät valheet on vaikea havaita, mutta niitä on ollut jo pitkään. Erilaiset salaliittoteoriat elävät nyt epävarmojen ihmisten keskuudessa. Salaliittokertomukset muuttuvat sitä uskottavammiksi, mitä useampi niihin hairahtuu ja osaltaan jakaa niitä.

Usein valeuutisiin liitetään kuvia tai videoita, jotka on irrotettu aivan jostakin toisesta yhteydestä. Videoiden ja kuvien muokkaus on teknologian kehittyessä myös "helpottunut" mutta yhteys todellisuuteen on irtaantunut. Pian voi sanoa, että yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.

Uusi ilmiö on se, että grafiikkaa, tilastoja ja karttoja on myös väärennetty tai teetetty tukemaan jonkin huuhaan sanomaa.

Koronan vuoksi erityisesti terveyteen liittyvät virheelliset, jopa vaaralliset, ohjeet ja neuvot ovat yleistyneet.

Valheen erottamiseksi on olemassa onneksi keinoja. Mieti kuka on tuottanut tiedon ja mikä tarkoitus tiedon tuottajalla on levittää jotakin. Aiheuttaako tiedon levittäminen paniikkia tai vaikuttaa muuten yhteiskuntarauhaa vaarantavasti. Tärkeä kysymys on: voiko saman tiedon saada jostakin toisesta, luotettavasta lähteestä.

Mielessä on hyvä pitää yksi maailman taloushistorian perusasioista. Murrosten aika on hyvä sellaisille, jotka haluavat tehdä rahaa, epärehellisinkin keinoin.