Tur­val­li­suus edellä – Tai­val­kos­kel­la jär­jes­tet­tä­vän naisten val­mius­har­joi­tuk­sen val­mis­te­lut lop­pu­suo­ral­la

Taivalkosken PikkuNasta-harjoitus toteutuu lokakuun alussa turvallisuus edellä.

Naisten Valmiusliitton organisoimassa valmiusharjoituksessa opetellaan erilaisia taitoja lokakuun alussa Taivalkoskella.
Naisten Valmiusliitton organisoimassa valmiusharjoituksessa opetellaan erilaisia taitoja lokakuun alussa Taivalkoskella.
Kuva: MOJA/Naisten Valmiusliitto ry

Taivalkosken Maijanlammella lokakuun alussa pidettävä vapaaehtoisten naisten valmiusharjoitus PikkuNASTA Fanni 2020 toteutetaan koronaepidemian vuoksi annettuja turvallisuusmääräyksiä ja ohjeita tiukasti noudattaen.

– Koronan toisen vaiheen etenemistä seurataan tarkasti, ja kaikki toiminta sovitetaan sen mukaiseksi, korostaa Naisten Valmiusliiton pääsihteeri Kaarina Suhonen.

– Koko harjoitus toteutetaan terveys edellä niin, että annetut turvallisuusohjeet huomioidaan kaikissa tilanteissa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita käy läpi koko harjoituksen organisaatio ja niistä ohjeistetaan myös kurssilaiset.

– Käsihygienia on A ja O, samoin turvavälit luokissa, majoituksessa, ruokailuissa, maastossa ja siirtymissä. Toiminnot porrastetaan ja aikataulutetaan niin, että ryhmien etäisyydet säilyvät. Yhteiset kokoontumiset tapahtuvat ulkona, Suhonen luettelee.

– Flunssaoireiset ja matkustusriskin maissa vasta vierailleet eivät tietenkään voi harjoitukseen osallistua.

– Päällimmäisin ajatus on, että harjoituksen kurssilaiset, kouluttajat ja organisaatioon kuuluvat voisivat kaikki tuntea olonsa turvalliseksi.

Maijanlammelle kokoontuu 2.–4.10. viikonlopuksi noin 150 ihmistä.

– Harjoituksen valmistelut koronan varjossa ovat edenneet hyvin ja loppusuoralla ollaan, kertoo harjoituksen johtaja Kaisu Palosaari.

Ilmoittautuminen harjoitukseen on päättynyt. Kaikille kursseille oli mukavasti halukkaita, eniten Mönkijän käyttö ja maastoajotaidot sekä Maastotaidot ja luonnonmuona -kursseille.

Järjestelyissä ja tietysti itse harjoituksessa lähdetään siitä, että huomioidaan kaikki mahdolliset turvallisuuteen vaikuttavat seikat, tähdentää myös Palosaari.

Valtakunnalliset NASTA- ja PikkuNASTA harjoitukset ovat Naisten Valmiusliitto ry:n järjestämiä ja vapaaehtoisten naisten toteuttamia, naisille tarkoitettuja valmiusharjoituksia, jotka järjestetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseina.

Harjoitukset kestävät viikonlopun ja sisältävät erilaisia turvallisuus- ja varautumiskursseja. Isoja NASTA-harjoituksia järjestetään kahdesti vuodessa, mutta alueellisia PikkuNASTA harjoituksia on useampi. Taivalkosken Maijanlammen PikkuNASTA Fanni 2020 on ensimmäinen Koillismaalla järjestettävä harjoitus.

Harjoitukset ovat erinomainen tilaisuus hankkia käytännön turvallisuustaitoja ja viettää viikonloppua samanhenkisten naisten kanssa.

PikkuNASTA

PikkuNASTA-valmiusharjoitus on Naisten Valmiusliiton organisoima kurssikokonaisuus, joka toteutetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseina.

Vapaaehtoiset naiset toimivat organisaation johdossa.

Harjoitus sisältää vähintään kolme naisille suunnattua turvallisuus- tai varautumisaiheista kurssia, josta osallistuja valitsee yhden.

PikkuNASTA Fanni 2020 valmiusharjoitus järjestetään 2.-4.10. Taivalkoskella.