VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Tu­lok­sia alkaa selvitä – kes­kus­ta nos­ta­mas­sa kan­na­tus­taan ja pe­rus­suo­ma­lai­set ko­ke­mas­sa selvän tappion

Kuntavaalien äänestyspaikat sulkeutuivat kello 20. Kaupungintalolla äänestettiin ahkerasti koko päivän ajan.
Kuntavaalien äänestyspaikat sulkeutuivat kello 20. Kaupungintalolla äänestettiin ahkerasti koko päivän ajan.
Kuntavaalien äänestyspaikat sulkeutuivat kello 20. Kaupungintalolla äänestettiin ahkerasti koko päivän ajan.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Ennakkoäänten tulosten mukaan Pudasjärven valtuustossa tullaan näkemään edelleen keskustaenemmistö.

Edellisiin vaaleihin verrattuna valtuutettuja valitaan nyt vähemmän, 35 hengen valtuusto pienenee 27 valtuutettuun.

Keskusta on näillä näkymin saamassa selvästi eniten valtuutettuja, yhteensä 17.

Keskustan osuus äänistä on ennakkoäänten ennusteiden mukaan 60,2 prosenttia. Vuoden 2012 kuntavaaleissa se oli 55,1 %, joten nousua näyttäisi olevan selkeästi.

Toiseksi suurimman puolueen paikasta ovat kamppailemassa SDP ja vasemmistoliitto. Vasemmistoliiton  kannatus on ennakkoäänten perusteella 11,8 prosenttia. Valtuutettuja puolue on saamassa 3.

SDP on suunnilleen pitämässä asemansa kannatuksen ollessa entiseen tapaan 10 % tietämillä. Valtuutettuja tuolla äänimäärällä läpi menisi 3.

Kolmanneksi eniten kannatusta on saamassa Pudasjärvellä uusi puolue, vihreät. Vihreiden riveistä valtuustoon on nousemassa 2 valtuutettua ääniosuuden ollessa 7,7 prosenttia.

Vaalien suurimman tappion on kokemassa perussuomalaiset, joiden ääniosuus on laskemassa edellisvaalien 16,3 %:sta 5,3 %:iin. Valtuutettuja puolue olisi saamassa vain yhden, mikä olisi erittäin suuri muutos edellisen valtuuston kokoonpanoon.

Kokoomuksen listalta läpi olisi menossa yksi valtuutettu. Puolueen kannatus oli edellisissä kuntavaaleissa 6,9 % ja nyt se on laskusuunnassa, ennakkoäänten mukaan 4,6 %.

Varsinaisen vaalipäivän ääntenlaskenta on alkanut ja tietoja päivitetään illan aikana.