LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Ti­las­tot ker­to­vat: lau­ta­kun­nat lais­kis­tui­vat, va­lio­kun­nat vir­kis­tyi­vät, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jä­se­nil­lä eniten ko­kouk­sia

Kaupunginvaltuusto istui viime vuonna yhden ylimääräisen kokouksen. Siuruanjoen kaava puhutti ja äänestytti niin, että varavaltuutetutkin pääsivät puuhaan mukaan.
Kaupunginvaltuusto istui viime vuonna yhden ylimääräisen kokouksen. Siuruanjoen kaava puhutti ja äänestytti niin, että varavaltuutetutkin pääsivät puuhaan mukaan.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven viranomaislautakunta saa kaupungin toimielimistä huonoimman läsnäolotodistuksen viime vuodelta. Sen jäsenten osanotto kokouksiin ylsi vain täpärästi yli 50 prosentin.

Yksi ainoa luottamushenkilö ei viime vuoden aikana ehtinyt mukaan yhteenkään kokoukseen. Matti Alatalo oli poissa jokaisesta viranomaislautakunnan yhdeksästä kokouksesta.

Syyt poissaoloihin ovat henkilökohtaisia, Alatalo kertoo. Hän sanoo olleensa mukana joulukuun kokouksessa, mutta sen pöytäkirjaa ei vielä ole kaupungin nettisivuille pantu.

Jostain syystä lautakuntien jäsenten into kokouksiin on laantunut selvästi ensimmäisestä vuodesta. Silloin viranomaislautakunnan jäsenten osallistumisprosentti oli 74, viime vuonna enää 51.

Tarkastuslautakunta on ollut kokouksissa viime vuonna 61-prosenttisesti, kun valtakauden ensimmäinen vuosi, toki vain puolikas, osoitti 76 prosentin aktiivisuutta.

Vajaassa puolessa lautakunnan kokouksissa istunut Marko Koivula vetoaa työesteisiin. Sama on miehellä tilanne myös viranomaislautakunnassa. Kahden henkilön työpaikasta ei vain aina voi kokouksiin lähteä, hän perustelee.

– Joulukuun valtuustosta olin poissa. Matkaa kaupungintalolle olisi ollut 4632 kilometriä, koska olin Turkissa kummipojan syntymäpäivillä joulupukkina.

Kaupunginvaltuuston into on säilynyt ennallaan, osallistumisprosentti oli 91. Poissaolot olivat yksittäisiä, Urpo Puolakanaholla niitä oli kolme. Puolella valtuutetuista ei ollut yhtään poissaoloa.

Kaupunginhallitus piti viime vuonna 21 kokousta. Osallistumisprosentti oli 94. Eniten poissaoloja oli Paavo Tihisellä, seitsemän. Onerva Ronkainen oli poissa kolmesti.

Yksi poissaolo tuli Vesa Riekille, muut kaupunginhallituksen jäsenet olivat mukana kaikissa kokouksissa. Vähimmillään he selvisivät urakasta 45 minuutissa, pisin kokous kesti lähes kuusi tuntia.

Valiokuntien jäsenet ovat enimmäkseen parantaneet osallistumistaan viime vuoteen selvästi. Parhaat luvut ovat elinympäristövaliokunnan 84 prosenttia. Vuosi sitten luku oli 77.

Eniten osallistumista nosti elinvoimavaliokunta, 62:sta 81:een. Hyvinvointivaliokunnassa suunta oli huonompi, 82:sta 78:aan prosenttiin.

Eniten valiokuntalaisista tuli poissaoloja hyvinvointivaliokunnan Hannu Ihmeeelle, joka oli paikalla kolmessa kymmenestä kokouksesta. Valiokunnan viimeisimmän viime vuoden kokouksen muistio on vielä tekemättä.

Eero Hyttinen on ehtinyt neljään elinvoimavaliokunnan kymmenestä kokoontumisesta. Kolmesta valiokunnasta löytyy niiden puheenjohtajien lisäksi neljä jäsentä, jotka ovat olleet mukana jokaisessa kokouksessa.

He ovat Juha Heikkilä, Paavo Kortetjärvi, Mauno Ruokangas ja Raimo Tervonen. Lautakunnissa on puhdas nolla poissaoloissa Kaisa Nivalalla ja Paula Sorosella.

Tarkastuslautakunnassa oli Marko Koivulan ohella eniten poissaoloja Timo Vähäkuopuksella ja Ruut Tuohimaalla. Lautakunnan töisevin jakso oli toukokuu.

Edellisvuoden tarkastuskertomusta valmistellessa istuttiin silloin kuusi kertaa, yhteensä 52 tuntia. Kokouksia oli jopa peräkkäisinä päivinä, pisintä lautakunta istui kuusi tuntia.

Timo Vähäkuopus kunnostautui johtamassaan Oulunkaaren ympäristölautakunnassa. Hän, kuten toinen Pudasjärven edustaja siellä, Suvi Kipinä, oli paikalla kaikissa yhdeksässä kokouksessa, joiden pöytäkirja on valmis. Tuon ylikunnallisen lautakunnan kokouksista selvittiin viime vuonna yleensä alle tunnissa.

Pisintä kokousta tarkastuslautakunta istui kuusi tuntia.