Virantäyttö: Pu­das­jär­ven hal­lin­to­joh­ta­jan valinta etenee – kau­pun­gin­hal­li­tus esittää virkaan Henri Pätsiä

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­den­til­tä kun­nia­mer­kit kah­dek­sal­le pu­das­jär­ve­läi­sel­le ja vii­del­le tai­val­kos­ke­lai­sel­le it­se­näi­syys­päi­vä­nä

Mainos: Iijokiseudun joulutarjous: Iijokiseutu Digi + Lehti 3 kk vain 29 euroa, tilaa tästä!

Thai­maa­lai­set mar­jas­ta­jat asuivat kur­jis­sa olo­suh­teis­sa – syyte entisen Sii­vi­kon koulun ym­pä­ris­tön tur­me­le­mi­ses­ta kaatui

Siivikon koulun eteen vanerista ja muovikalvoista kyhätyt suojat olivat marjastajien peseytymis- ja wc-tiloina. Samaa tasoa oli jätehuoltokin, tuomiota ei kuitenkaan tullut.
Siivikon koulun eteen vanerista ja muovikalvoista kyhätyt suojat olivat marjastajien peseytymis- ja wc-tiloina. Samaa tasoa oli jätehuoltokin, tuomiota ei kuitenkaan tullut.
Kuva: Toivo Kiminki

Siivikon koululla kesällä 2014 tehty ympäristötarkastus kesällä 2014 tuotti koulun omistaneelle hankasalmelaiselle yhtiölle syytteen ympäristön turmelemisesta ja vahingonkorvausvaatimuksen.

Viime viikolla molemmat kaatuivat Oulun käräjäoikeudessa. Perusteluna oli syyteoikeuden vanhentuminen. Syyte oli nostettu tämän vuoden helmikuussa, väitetty rikos oli vanhentunut viitisen kuukautta aiemmin.

Syyttäjä oli vaatinut tuomiota ympäristön turmelemisesta. Sen tunnusmerkistö ei käräjäoikeuden mukaan täyttynyt. Jätelain roskaamiskiellon tunnusmerkistö taas olisi täyttynyt.

Koska jätelain roskaamiskiellon rikkomisesta voidaan tuomita vain sakkoja, sen syyteoikeus vanhentuu kahdessa vuodessa.

Kesällä 2014 oli entisen Siivikon koulun tiloissa majoitettuna noin 50 thaimaalaista marjastajaa. Oulunkaaren ympäristöpalveluiden ympäristötarkastaja oli käynyt tarkastamassa leirin olosuhteita ulkopuolisen ilmoituksen saatuaan.

Ilmoitus oli tehty sekä pihalla olleista jätteistä että huolesta leirin asuinolosuhteista. Ympäristötarkastajan havaintojen mukaan asumisolot olivat kurjat, rakennuksessa ei ollut lämmitystä eikä ruuille ollut mitään kylmäsäilytystiloja.

Jätteet olivat pääosin muovisäkeissä, mutta osan olivat linnut ja muut eläimet levitelleet ympäristöön. Jätteet olivat tarkastajien mukaan haisseet voimakkaasti ja näkyneet myös ohikulkijoille Puolangantielle.

Viikon kuluttua tarkastuksesta oli tehty toinen. Todettiin, että yrittäjä oli kuljetuttanut jätteet pois. Hän oli saanut tiedon ensimmäisestä tarkastuksesta yllätyksenä. Hän oli epäillyt roskakasoissa olleen myös muiden kuin marjastajien jätteitä.

Yrittäjä on käräjäoikeuden pöytäkirjan mukaan ilmoittanut isänsä olleen yhtiön vastuuhenkilö. Toimintaa Siivikossa oli yrittäjän mukaan johtanut thaimaalainen henkilö, joka oli yhtiön palveluksessa.

Käräjäoikeus totesi yrittäjän kuitenkin tosiasiallisesti vastanneen yrityksen toiminnasta ja käyttäneen päätösvaltaa myös kyseisissä Siivikon tapahtumissa.

Ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä selvisi, että kiinteistö ei kuulunut järjestettyyn jätehuoltoon eikä jätteiden kuljetusta oltu muutenkaan järjestetty. Toisella tarkastuskerralla paikalle oli tuotu jäteastia.