Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tänä vuonna on kir­jat­tu paljon mök­ki­mur­to­ja ja niiden määrä li­sään­tyy yleensä syk­syl­lä lo­ma­kau­den jälkeen – lue po­lii­sin vinkit mur­to­jen es­tä­mi­seen

Mökillä käyminen vähenee syksyn tullen. Poliisin mukaan mökin omistajilla on mahdollista vähentää murtoriskiä. Arkistokuva.
Mökillä käyminen vähenee syksyn tullen. Poliisin mukaan mökin omistajilla on mahdollista vähentää murtoriskiä. Arkistokuva.
Kuva: Lassi Puhtimäki

Kesän mökkisesongin loppuminen tarkoittaa yleensä mökkimurtojen yleistymistä. Tyhjilleen jäävät mökit ovat otollinen kohde murtovarkaille, sanotaan Poliisihallituksen tiedotteessa.

Murtoja voi estää varautumalla.

– Suojaa vapaa-ajan asuntoasi parantamalla lukitusta, lisäämällä valaistusta, hankkimalla valvonta- ja hälytyslaitteita, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Murtojen selvittämistä auttaa myös se, jos poliisille ilmoitetaan havainnot epätavallisista ja oudoista liikkujista vapaa-ajan asunnon liepeillä. Poliisin mukaan avainasemassa ovat naapurit ja vakituisesti paikkakunnalla asuvat ihmiset.

– Jos huomaat jotakin epätavallista liikettä tai liikkujia mökki- ja metsäteillä, ota rekisterinumerot talteen ja ilmoita niistä puhelimitse tai sähköpostilla poliisille, Pöyhönen kertoo.

Yhteystiedot poliisille löytyvät poliisin verkkosivulta Anna vihje poliisille -kohdasta.

Poikkeusolot lisänneet ja vähentäneet murtoja

Tammi–kesäkuussa poliisin tietoon tulleista rikoksista omaisuusrikokset lisääntyivät eniten edellisvuoteen verrattuna. Omaisuusrikoksista lisääntyivät erityisesti murrot vapaa-ajan asuntoihin.

– Mökkimurtoja tehtiin kuluvana vuonna heinäkuun alkuun mennessä jopa 46 prosenttia viime vuotta enemmän. Murroista vapaa-ajan asuntoihin poliisi kirjasi 716 ilmoitusta, kun viime vuonna niitä tehtiin 490, Pöyhönen kertoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että alkuvuoden lisäys mökkimurroissa johtuu vuosittaisesta vaihtelusta. Myös koronan aiheuttamat poikkeusolot saattoivat vaikuttaa tilanteeseen.

– Koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia uusimaalaiset eivät päässeet mökeilleen maalis–huhtikuussa, joten mökit olivat oiva kohde murtautujille. Toisaalta etätöiden takia monet viettivät aikaa mökeillään normaalia enemmän.

Arvotavaran pois vapaa-ajan asunnosta

Mökkejä on myös saatettu varustaa normaalia paremmin, joten siellä saattaa varkaiden houkuttimena olla vaikkapa tietokoneita, televisioista ja elektroniikkaa. Anastettavaa ja rahaksi muutettavaa omaisuutta on siis ollut tarjolla.

Pöyhönen sanoo, että vapaa-ajan asuntoihin ei kannata jättää arvokasta omaisuutta.

– Erityisesti aseet ja ampumatarvikkeet on syytä viedä pois, parempaan talteen. Ja jos arvotavaraa on pakko jättää, merkitse tavarat, ota tunnisteet talteen ja valokuvaa esineet tunnisteen kera.

Mökkimurtoja tekevien kirjo on Pöyhösen mukaan laaja. Se ulottuu paikkakunnan päihdeongelmaisesta kansainväliseen liikkuvaan rikollisuuteen saakka. Rajaliikenteen rajoitusten vuoksi ulkomaalaisten epäiltyjen osuus laski korona-aikana.

Poliisin vinkin mökkimurtojen ehkäisyyn:

– Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli havainnoivat epäilyttävien henkilöiden liikkeitä ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.

– Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.

– Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

– Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei vapaa-ajanasunnossa ole mitään anastettavaa.

– Hanki valvonta- ja hälytysvälineistöä. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

– Älä auraa talvella mökkiteitä turhaan, jos et ole siellä.

– Poista postilaatikko kesän jäljiltä tienvarresta.