Täl­lai­nen on Syöt­teen luo­mu­me­teo­ro­lo­gi Niilon en­nus­te: Ensi talvi on Si­pe­rias­ta

Viimeksi hirmupakkaset paukkuivat Syötteen maisemissa talvella 2010. Jos Sarajärven ennusmerkit pitävät paikkansa, ensi talven kovimmat pakkasjaksot ovat kuitenkin lyhyitä.
Viimeksi hirmupakkaset paukkuivat Syötteen maisemissa talvella 2010. Jos Sarajärven ennusmerkit pitävät paikkansa, ensi talven kovimmat pakkasjaksot ovat kuitenkin lyhyitä.
Kuva: Hanna Natunen

Pitkästä aikaa saadaan näille korkeuksille kunnon pakkastalvi, ennustaa Syötekylän luomumeteorologi Niilo Sarajärvi. Luonnonmerkit tutkinut mies harmittelee tilannetta kotikylänsä elinkeinon, matkailun puolesta.

– Kun viikonloppuina on kylmää, ei tänne tule hiihtäjiä ja laskettelijoita normaalia määrää. Kovimmat pakkaset ovat ensi talvena 35-40 asteen lukemissa.

Lunta sentään on lupeissa. Jo tämän kuun lopulla sitä tulee vaaramaihin pysyvä kerros. Mutta kun ilmavirrat puhaltavat enimmäkseen idän suunnalta, jää lumikerros normaalia ohuemmaksi, Syötteellä vain metrin korkuiseksi.

Sen verran heivuita pakkasia pelkäävälle Sarajärvi antaa, että kovimmat pakkasjaksot eivät ensi talvena ole pitkiä, muutaman vuorokauden mittaisia vain. Mutta eivät ole pitkiä leudommatkaan jaksot, Syötteen mies yllyttääkin puulla lämmittäviä nyt varautumaan riittävän pitkillä pinoilla kuivaa halkoa.

Kun pakkasta tulee jo talven alkuun, päästään Syötteellä lumettamaan niin latua kuin rinteitä hyvissä ajoin, ennustaja lupaa. Vaikka miehen luonnonmerkit eivät vielä kevätpuolen säitä paljastakaan, uskaltaa hän povata, että ensi kesäkuun alussa ei Syötteen vaaroissakaan hiihtämään päästä kuten viime keväänä.

Lopputalvi maaliskuun alkupuolelta näyttäisi kuitenkin Niilo Sarajärven tutkailemien ennusmerkkien mukaan olevan suotuisa hiihtäjille ja laskettelijoille. Ilmavirrat käännähtävät niihin aikoihin pois idästä ja sehän näkyy ja tuntuu heti, hän on tutkinut.

Viime kesän ennuste ei Niilo Sarajärveltä mennyt oikein kohdilleen. Kevät sentään oli pitkä, kuten hän ennusti, ja alkukesä viileä. Mutta ne loppukesän lämpimät jäivät, kuten muistetaan, jumiin tuonne Eurooppaan.

Siksi ei niitäkään ukkosia ollut, kesähän oli harvinaisen huono siltä puolelta. Mutta halloja ei ollut, se osui Syötteen miehellä kohdilleen. Hän muistaakin kesän aivan ennennäkemättömän hyvänä hillakesänä.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus on eri linjoilla kuin Syötteen mies. Tosin siellä uskalletaan antaa pisimmillään vain kolmen kuukauden ennusteita.

Sellaisen mukaan keskilämpö varsinkin Pohjois-Suomessa olisi loka-joulukuun ajan keskimäärin asteesta kolmeen normaalia korkeampi. Sademääräkin olisi pohjoisessa keskimääräistä korkeampi.

Saman laitoksen ennuste marraskuun viidenteen päivään asti lupaa myös hieman keskimääräistä lämpimämpää. Alkupuoli ennustejaksosta olisi normaalia sateisempi, loppupuoli keskimääräisen sateinen.