Syöt­teel­le haussa lisää pyö­rä­ki­so­ja: ­Ter­va-ajot ry hakee lisää maan­tie­pyö­räi­lyn SM-kil­pai­lu­ja

Kyläyhdistyksen Ensio Särkelä (oikealla) ja kilpailujen johtaja Pekka Hartikka pitivät osaltaan huolta siitä, että kilpailijoiden on turvallista pokea sen minkä koivista irtoaa. Järvenpään mies Antti Mäkelä kehui Syötekylän tiet hyväkuntoisiksi. Tuomas Ratilainen lämmitteli lihaksiaan polkemalla puolisen tuntia rullilla.
Kyläyhdistyksen Ensio Särkelä (oikealla) ja kilpailujen johtaja Pekka Hartikka pitivät osaltaan huolta siitä, että kilpailijoiden on turvallista pokea sen minkä koivista irtoaa.
Kyläyhdistyksen Ensio Särkelä (oikealla) ja kilpailujen johtaja Pekka Hartikka pitivät osaltaan huolta siitä, että kilpailijoiden on turvallista pokea sen minkä koivista irtoaa.
Kuva: Toivo Kiminki

Kisapaikaksi olisi tulossa Syöte, sanoo yhdistyksen puuhamies Pekka Hartikka. Kesäkuussa järjestetyt yleiset sm-kisat saivat kiitosta niin maailman huippua lähestyvältä Lotta Lepistöltä kuin kansallisen tason kammenpyörittäjiltä.

Kilpailuteitä kehuivat myös Järvenpään Pyöräilijöiden sarjan polkijat Tuomas Ratilainen ja Antti Mäkelä. Viime viikonvaihteessa vuorossa olivat ikäluokkien kisat, joissa miehet kisasivat 40-vuotiaiden tempoajossa lauantaina ja maantieajossa sunnuntaina.

– Täällähän on ihan huippuluokan tiet. Paljon paremmassa kunnossa on päällysteet kuin meilläpäin. Korkeuserot melkein hirvittävät enimmäkseen tasaisilla teillä harjoittelevia.

Ratilainen tosin on huomannut mäkisen maaston sopivan itselleen paremmin kuin useimmille kilpaveikoille. Kylmiltään ei 39 kilometrin tempoajoon silti parane lähteä.

– Itse poljen pyörällä rullilla puolisen tuntia, toiset ajaa ihan tiellä.

Yksin ei Terva-ajojen porukka kisasta olisi selvinnyt. Pekka Hartikka oli saanut liikenteenohjaukseen väkeä Syötteen kyläyhdistyksestä ja Team Rynkebystä. Lisäksi oli mukana muutama Taivalkosken moottorikerhon motoristi maantieajon keulilla menoa turvaamassa.

Viikonlopun aikana oli yhteensä 338 reiteille lähtevää kilpailijaa. Pyöräilijät eivät näy matkaa säikähtävän. Viime kesän vastaavissa kisoissa Mäntsälässä oli vain kolmisenkymmentä kilpailijaa enemmän, Hartikka tiesi.

Vaikka olosuhteet maantiepyöräkisoihin ovat hyvät, olisi miehellä yksi toive.

Jos saisi Iso-Syötteen alle Safaritalon edessä kulkevalle tielle muutamia satoja metrejä asvalttipintaa, niin olisi mahdollisuus entistä monipuolisempiin ratoihin.