SYÖTE: Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tos­sa kävi 118 000 mat­kai­li­jaa – puis­to­jen vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen kasvoi kä­vi­jä­mää­riä enemmän

Vastaa kyselyyn: Kuinka tyy­ty­väi­nen olet Hyvän olon keskus Pirt­tiin?

Mainos: Tilaa pai­kal­li­set pu­heen­ai­heet vuo­dek­si, saat kaksi kuu­kaut­ta kaupan päälle! Tee Ii­jo­ki­seu­dun tilaus tästä.

Suomen Asia­kas­tie­to: Mak­su­häi­riöis­ten hen­ki­löi­den määrä väheni en­sim­mäis­tä kertaa 13 vuoteen

-
Kuva: Laura Seppä

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kääntyi Suomessa laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008, tiedottaa Suomen Asiakastieto.

Vuoden 2021 lopussa maksuhäiriöitä oli Asiakastiedon mukaan 389 300 suomalaisella, mikä on 2 900 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tiedotteen mukaan nuorten maksuhäiriöisten määrä on jo vähentynyt jo pitkään. Nyt sama käänne näkyy koko kansaa kuvaavassa tilastossa. Sen sijaan yli 60-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt enemmän kuin vuosi sitten.

Asiakastiedon mediavastaavan Ville Kaupin mukaan kokonaistilaston myönteiseen kehitykseen on useita syitä.

– Me uskomme, että positiivisen luottotiedon koko ajan kattavampi hyödyntäminen on osaltaan ehkäissyt suomalaisten ylivelkaantumista. Ilmiselvästi suomalaiset ovat myös osanneet sopeuttaa kulutustaan ja rahankäyttöään tarvittaessa, sillä koronapandemian lisäämä epävarmuus ei maksuhäiriötilastoissa näy, vaikka niin etukäteen pelättiin, Kauppi sanoo tiedotteessa.

Positiivinen luottotieto tarkoittaa tietoa luotonhakijan olemassa olevista lainoista, niiden käyttötarkoituksesta, jäljellä olevista pääomista, maksueristä sekä lainoihin mahdollisesti liittyvistä maksuviiveistä. Näiden tietojen avulla luotonantaja pystyy varmistamaan, että hakijan maksukyky riittää uudenkin luoton maksamiseen.

Asiakastiedon ylläpitämästä palvelusta on tällä hetkellä saatavissa noin 1,5 miljoonan kuluttajan positiiviset luottotiedot, joita rahoittajat voivat hyödyntää luotonhakijan omalla suostumuksella.