Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Skeit­ti­par­kin eti­ket­ti kun­niaan – kun ei meillä täällä oikein ole muu­ta­kaan paikkaa rul­la­lau­tai­lul­le

Kolumni
Kirjoittaja on Iijokiseudun kesätoimittaja.
Kirjoittaja on Iijokiseudun kesätoimittaja.

Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2015. Välivuosien jälkeen päädyin Helsinkiin opiskelemaan journalismia. Nyt palasin kotipaikkakunnalleni kesätoimittajan roolissa. Vaikka raitiovaunut vaihtuivat tiellä tallusteleviin poroihin pariksi kuukaudeksi, olin iloinen mahdollisuudesta palata hetkeksi tuttuihin maisemiin.

Iloiseksi minut teki myös se, kun huomasin, että Pudasjärveltä löytyy yhä skeittiparkki. Rullalautailu on ollut osa elämääni yli viisi vuotta. Helsingissä siihen kuuluu suurin osa vapaa-ajastani. Huutelin Pudasjärven paikallisessa Facebook-ryhmässä skeittiparkin uudesta sijainnista. Parkki on nyt sijoitettu Suojalinnan urheilukentän viereen kesäisin tyhjään jääkiekkokaukaloon.

Menin ensimmäiseksi tänne saavuttuani tarkistamaan skeittiparkin. Tavarat näyttivät olevan melko hyvässä kunnossa ja ihan hyvin sijoitettu. Sitten huomasin, miten sotkuinen parkki oli. Se oli harmi. OIisi tärkeää pitää yhteinen parkki siistinä. Näin jatkossakin Pudasjärven kaupunki tarjoaisi harrastusmahdollisuuden rullalautailuun tai potkulautailuun. Skeittauksesta on tulossa nyt olympialajikin, niin miksi kyseisen lajin harrastusmahdollisuuksia ei sitten ylläpidettäisi hyvässä kunnossa?

Samanlainen tilanne on ympäri Suomea. Skeittiparkkeja sotketaan ja Helsinkiä lukuunottamatta skeittauksen harrastusmahdollisuudet vähenevät. Juuri vastikään Rovaniemen rullalautailijat ry vetosivat paikallisin päättäjiin, että säästäisivät Antinpuiston alueen skeittaukselle. Paikalliset ovat rakentaneet sinne suositun tee se itse -parkin. Rovaniemellä harrastajamäärät kasvavat ja nykyinen parkki käy ahtaaksi. Viesti meni perille, ja alue säästettiin. Myös Pudasjärven parkin takana on paikallisten skeittaajien halu säilyttää harrastusmahdollisuudet.

Vaikka lajiin kuuluu kaduilla skeittaaminen, on Pudasjärven keskustasta haastavaa löytää oikeasti hyviä spotteja. Spotti tarkoittaa aluetta, jota ei ole tarkoitettu rullalautailulle, mutta pienellä luovuudella siinä voi kokeilla eri temppuja. Esimerkiksi portaat tai kaiteet ovat eräänlaisia skeitattavia spotteja. Koska nämä ovat harvassa Pudasjärvellä, niin parkin puhtaana pito jälleen korostuu; kun meillä ei täällä oikein ole muutakaan paikkaa kyseiselle lajille.

Jos parkki on täynnä roskia, siitä tulee myös turvallisuusriski. Suosittelen parkin käyttäjiä katsomaan Instagram-sovelluksesta Helride collective-nimiseltä käyttäjältä videoita, joissa ohjeistetaan miten parkilla tulisi käyttäytyä. Käyttäjätilin takana on Helsingin rullalautailijoiden yhdistys, mutta ohjeista hyötyvät muutkin kuin helsinkiläiset.

Pudasjärven parkki on tehty vanerista, joka ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin betoniparkkien materiaali. Skeittauksesta se ei kulu radikaalisti, mutta hyvällä ylläpidolla parkki saa lisää elinvuosia ja toivon mukaan se toisi myös uusia harrastajia.

Parkin ylläpito on tärkeää. Skeittiparkille mahtuvat kyllä kaikki yhteisesti harrastamaan, kunhan roskaaminen ja paikkojen rikkominen ei ole osa sitä. Joten huolehditaan yhdessä skeittiparkin viihtyvyydestä. Lisäksi kannustan kaikkia kiinnostuneita suuntaamaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Oulussa Real deal-nimiseen skeittikauppaan ostamaan itselleen laudan. Skeittaus on todella hyvä laji nuorille, ja miksei vanhemmillekin. Siinä saa paljon ystäviä ja yhteisöllisyyden tunnetta. Tuetaan yhdessä suomalaista skeittausta ja pidetään laji elinvoimaisena myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella! Kuka tietää, jos tälläkin hetkellä Pudasjärven nuorissa on tulevia rullalautailun olympiamitalisteja?

”Kuka tietää, jos Pudasjärven nuorissa on tulevia skeittauksen olympia-mitalisteja?”