Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Seu­ran­ta­lo­jen kor­jaus­avus­tus­ten haku on alkanut – ha­ku­ai­kaa syys­kuun loppuun

Kuva Sarapirtin kattoremontista muutaman vuoden takaa.
Kuva Sarapirtin kattoremontista muutaman vuoden takaa.
Kuva: Toivo Kiminki

Seurantalojen korjausavustukset vuodelle 2021 ovat nyt haettavana. Hakemus tulee jättää Suomen Kotiseutuliiton sähköiseen hakupalveluun 30. syyskuuta mennessä.

Suomen Kotiseutuliiton tiedotteessa kerrotaan, että seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen.

Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon.

Ratkaisevassa osassa avustuksia myönnettäessä ovat hyvät korjaussuunnitelmat. Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota talon kulttuurihistorialliseen arvoon sekä kansalaistoiminnan kokoontumistilojen tarpeeseen alueella.

Avustusta haetaan sähköisessä järjestelmässä vuosittain syyskuussa. Hakemukseen pääsee tästä linkistä.

Seurantalojen korjausavustus on avustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Avustusten myöntämisen edellytyksenä on, että ministeriö osoittaa tarvittavat määrärahat.

Avustusten myöntämisestä päättää Suomen Kotiseutuliiton hallitus Seurantaloasiain neuvottelukunnan lausunnon perusteella helmi-maaliskuussa 2021.

Vuonna 2020 korjausavustusta myönnettiin 135 seurantalon omistavalle yhteisölle yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Hakijoina oli 240 eri yhteisöä kaikkiaan 18 maakunnasta.

Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla.

Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on Suomessa nykyisin yli 2 000. Niiden korjaustyö on kansallisesti merkittävä haaste, josta vastaavat usein paikalliset yhdistykset talkootyönä, tiedotteessa kerrotaan.