Pyö­räi­li­jöi­tä pal­ki­taan kypärän käy­tös­tä – esi­mer­kil­li­set pyö­räi­li­jät voivat saada tun­nus­tuk­sek­si lah­ja­kor­tin

Poliisi valvoo ja palkitsee muun partiointinsa ohessa asianmukaisia turvavarusteita käyttäviä, vastuullisia pyöräilijöitä.
Poliisi valvoo ja palkitsee muun partiointinsa ohessa asianmukaisia turvavarusteita käyttäviä, vastuullisia pyöräilijöitä.
Kuva: Maiju Teeriaho

Koillismaan kuntien liikenneturvallisuusryhmä kampanjoi turvallisen polkupyöräilyn puolesta. Kampanjassa poliisi, koulut ja nuoriso- ja vapaa-ajantoimi saavat jaettavakseen kymmenen euron arvoisia lahjakortteja asianmukaiset turvavälineet omaaville, vastuullisille polkupyöräilijöille.

Koko koillismaan alueella lahjakortteja S-ryhmän liikkeisiin tuli jakoon 100 kappaletta. Samankaltaiset kampanjat on jo järjestetty Oulun eteläisellä alueella ja Kainuussa.

Kampanjan avanneessa, Pudasjärven liikenneturvallisuusryhmän kokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa muistutettiin, että pyöräilykypärän käyttämättömyys ei ole vain riskiryhmien, kuten lasten ja vanhusten, ongelma, vaan aikuisten tulisi omalla käytöksellään näyttää lapsille esimerkkiä.

Kampanjan avulla halutaan kannustaa kuntalaisia panostamaan pyöräilyn turvallisuuteen.

Kuolemaan johtaneet pyöräilyonnettomuudet ovat Suomessa pysyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana noin parissakymmenessä vuosittain. Pohjois-Pohjanmaalla kuolemaan johtavia onnettomuuksia tapahtuu keskimäärin 1–2 vuodessa.

Pyöräilykypärä on halpa henkivakuutus. Pyöräilykypärä vähentää pää- ja aivovammojen riskiä, ja pyöräilykypärä olisi voinut pelastaa monen pyöräilyonnettomuuksissa menehtyneen hengen. On tärkeää, että kypärä on oikean kokoinen ja että se on eurooppalaisen standardin EN 1078 mukainen ja CE-hyväksytty. Loukkaantumiseen johtaneista onnettomuuksista vain murto-osa tulee poliisin tietoon, joten tilastot niiden suhteen ovat vahvasti suuntaa-antavia.

Tulevina kuukausina polkupyöräilijöiden liikennekäyttäytymiseen ja turvavälineiden käyttöön kiinnitetään Koillismaalla erityistä huomiota. Palkitsemis- ja valvontakampanja jatkuu aina syyskuun loppuun asti.

Kypärä on halpa henkivakuutus.