Remontti: Puik­ka­rin allas avautuu vasta syk­syl­lä – re­mont­ti pit­kit­tyi ve­si­liu­ku­mäen läh­tö­ta­son ra­ken­tei­den ole­tet­tua huo­nom­man kunnon vuoksi

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pu­das­jär­ven torin lai­dal­le suun­nit­teil­la uusi hir­si­nen hoi­va­ko­ti – työt alkavat mah­dol­li­ses­ti jo ensi syksynä

Arkkitehtitoimisto Lukkaroisen laatima havainnekuva torin laidalle suunnitteilla olevasta hoivakodista. Oikealla Puistotie ja taustalla Iijokiseudun talo.
Arkkitehtitoimisto Lukkaroisen laatima havainnekuva torin laidalle suunnitteilla olevasta hoivakodista. Oikealla Puistotie ja taustalla Iijokiseudun talo.

Pudasjärven Vuokratalot Oy suunnittelee uuden hoivakodin rakentamista kehitysvammaisille. Sijoituspaikaksi on kaavailtu torin takana puistomaana tällä hetkellä oleva peltoaukea.

Toimitusjohtaja Jouko Väänäsen mukaan suunnitteilla on kaksiosainen ja kaksikerroksisen näköinen hirsitalo, joka profiililtaan passaa Puistotien toisella puolella olevan Pikku-Paavalin päiväkodin kaveriksi.

Noin 850 neliön hoivakotiin on tulossa 15 asukaspaikkaa sekä yhteiset toimitilat ja varastot. Toiseen kerrokseen sijoitetaan teknisiä ja henkilökunnan käyttöön tulevia tiloja. Lisäksi rakennukseen on kaavailtu sijoitettavaksi Oulunkaaren toimistotiloja.

Väänäsen mukaan palvelutaloa on suunniteltu yhdessä Pudasjärven kaupungin, Oulunkaaren ja tulevien asukkaiden omaisten kanssa. Tällä hetkellä hoivayksikkö toimiin Kurenalan koulun vanhassa opettajien asuntolassa, joka on rankattu kiinteistötoimen purettavien rakennusten listalle.

Seinärakenteina käytetään Kontion uutta painumatonta hirttä, joka Väänäsen mukaan on mainio ratkaisu, jolla hirren eläminen saadaan ehkäistyä.

Hänen mukaansa muutama vuosi sitten mielenterveyskuntoutujille rakennetussa asumisyksikössä painumista on havaittu ja pultteja jouduttu kiristämään.

– Varsinkin talvipakkasilla painumista on kuultu hirsiseinien paukahteluna, mikä ei suinkaan ole vaarallista.

Kustannuksiltaan uusi hoivakoti maksaa vastaavien hirsitaloreferensseillä arvioiden noin 2.2 miljoonaa euroa. Hankkeeseen on kuitenkin mahdollista saada valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta 50 prosentin avustus.

Mikäli projekti etenee suunnitelmien mukaisesti, mahdollista on, että kuokka lyödään maahan jo ensi syksynä. Kaavoitus ei hanketta kangista ja rakennusoikeutta on riittävästi.

Viime viikolla kokoontunut Pudasjärven kaupunginhallitus hyväksyi rakennushankkeen suunnittelun jatkamisen.

Mahdollista on, että kuokka lyödään maahan jo ensi syksynä.